KORONA ZAUSTAVILA FESTIVAL ZNANOSTI 2020.

Tekst: M. Zrno/B. Prgomet

Foto: UNIZD

Kao što je poznato, epidemija COVID-19 na jenjava te se na jesen 2020. godine mogu očekivati nove mjere. Nažalost, nekima od tih mjera već sada svjedočimo. Naime, većinu posjetitelja Festivala znanosti čine grupe iz osnovnih i srednjih škola, a Festival kao najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj održava se prvenstveno zbog njih. Sa željom da se Festival ove godine održi, pomaknut je na listopad 2020. no s obzirom na režim rada u školama i neizvjesnost koju nosi jesen, Festival znanosti se odgađa za sljedeću godinu.

Školama u narednom polugodištu trenutno jest dozvoljena terenska nastava, no ona ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i odlukama koje će ravnatelji i nastavnici pojedinih škola donositi. Kako će biti sredinom listopada 2020. nitko zasad ne može predvidjeti. Uz navedeno,  postoji problem javnog prijevoza grupa školaraca. Kakva situacija se može očekivati, u Tehničkom muzeju zasad mogu samo naslučivati prema otkazivanju najavljenih grupnih posjeta. Naime,  za jesen, koja je inače uz proljeće najintenzivnije razdoblje posjeta, nema najava posjeta, a ranije najavljeni se otkazuju.

Festival znanosti iziskuje mnogo truda od svih sudionika za pripremu radionica, predavanja, te i njegova sama organizacija i koordinacija iziskuje mnogo truda. U novonastaloj situaciji u kojoj se nastava na fakultetima također odvijala on-line i ne zna se kada će ponovno prijeći tu sferu, ta on-line nastava zahtijeva dodatan trud, što znači da bi priprema radionica na ovogodišnjem Festivalu bila veće opterećenje nego inače. Naime, ne bi bilo u redu niti bi imalo smisla da sav uloženi trud ostane bez povratne informacije, bez posjetitelja čije zadovoljstvo je svima satisfakcija za uloženi trud.

Također, u duhu Festivala znanosti je izravan kontakt sudionika i posjetitelja te prenošenje znanja izravnim putem. U vremenu on-line nastave gdje su svi prezasićeni takvim oblikom nastave ne bi bilo dobro prebaciti i Festival u on-line manifestaciju. Primjećujeno je da su posjetitelji željni izravnog kontakta te bi im on-line održavanje u postojećim okolnostima djelovalo nepoželjno.

Organizatori radi svega navedenog ovogodišnji Festival znanosti odgađaju za iduću godinu, kada se nadaju da će situacija oko Covid-19 omogućiti njegovo ponovno održavanje. O točnom terminu festivala javnost će biti obaviještena naknadno, a tema Festivala znanosti ostaje ista jer su dosad uložena znatna financijska sredstva za prihvaćenu temu za 2020. godinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon