KORONA UZROKOVALA GUBITAK U POSLOVANJU RYANAIRA

Tekst: O. Pawlonka/Panopticum

Foto: Imgur

Ryanair, jedan od najvećih i najznačajnijih zrakoplovnih prijevoznika u EU i koji je početkom srpnja ponovo otvorio bazu u Zadru, a ovih dana i u Zagrebu, izvijestio je u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. da je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s gubitkom od 273 milijuna eura zbog pandemije koronavirusa. Naime, kompanija je u prvom tromjesečju prevezla 8.1 milijun putnika, u odnosu na 500 tisuća u istom razdoblju lani, no rezultati su porazniji nego u prvom tromjesečju 2020., koje je tvrtka zaključila sa 185 milijuna eura gubitaka.

U kolovozu i rujnu 2021. godine Ryanair očekuje najmanje 10 milijuna putnika, što je oko 70 posto pretpandemijske razine, međutim kompanija je u objavi za medije dodala kako je koronavirus nastavio pustošiti njeno poslovanje tijekom prvog tromjesečja u kojem je otkazana većina uskršnjih letova, a nije pomoglo ni sporije ublažavanje ograničenja putovanja europskih vlada u svibnju i lipnju 2021. Ipak, irski zrakoplovni prijevoznik priopćio je kako očekuje da će u svojoj financijskoj godini do kraja ožujka 2022. prevesti između 90 i 100 milijuna putnika, čime je povećao raniju prognozu od 80 do 100 milijuna. Nadalje, kompanija je priopćila kako i dalje ne može dati značajnu prognozu dobiti za financijsku godinu do kraja ožujka 2022. godine.

Podsjetimo, Ryanair je do ožujka 2021. prevezao 27,5 milijuna putnika, što je puno manje u odnosu na rezultat od 149 milijuna prije pandemije korone, međutim prema prognozama iz Irske kompanije, Ryanair bi mogao premašiti svoje planove od 150 milijuna putnika već sljedeće poslovne godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon