KORONA PRAVILA: OD 16. STUDENOG 2021. U HRVATSKOJ VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Tekst: Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Kao što je najavljeno, Stožer CZ RH donio je u petak, 12. studenod 2021. Odluku kojom se uvodi sigurnosna mjera obveznog testiranja prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. Ista Odluka se odnosi i na sve građane starije od 16 godina koji trebaju usluge državnih i lokalnih institucija te tvrtki čiji su one osnivači.

Odluka Stožera CZ RH stupa na snagu u utorak, 16. studenog objavom u Narodnim novinama kako bi u ponedjeljak, 15. studenog 2021. svi oni na koje se odnosi Odluka mogli obaviti testiranje, i to najmanje dvaput tjedno. Kako je precizirano, riječ je o obvezi testiranja, a ne uvođenju COVID-potvrda, koje su na snazi od 1. lipnja 2021. godine a čija je valjanost 12 mjeseci od druge doze, odnosno 12 mjeseci od primitka treće doze cjepiva.

Dakle, od utorka 16. studenog 2021. svi građani na koje se odnosi Odluka Stožera CZ RH moći će se testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj. Popis svih testnih mjesta je vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a.

Međutim, u Odluci Stožera CZ postoje neki izuzeci koji će se moći primjeniti na građane bez predočenja negativnog testa na Covid-19. Primjerice, Odluka CZ se ne odnosi na učenike i studente prilikom dolaska u školu ili fakultet, zatim na sudionike sudskih procesa na svim sudovima u RH, sudionike u javnom prijevozu, posjetitelje trgovina i shopping centara te na osobe koje uz obavijest o prispjeću poštanske pošiljke moraju istu podići u lokalnom poštanskom uredu kako zbog nepreuzimanja ne bi došlo do neželjenih pravnih posljedica. U takvim slučajevima građani će se morati pridržavati svih dosad objavljenih epidemioloških mjera uz upotrebu zaštitnih maski s višom zaštitom sigurnosti od medicinske ili platnene maske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon