KORONA NIJE ZAUSTAVILA FUZIJSKA ISTRAŽIVANJA U EU I HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: IRB

U sklopu hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije (EU) prije nekoliko dana održan je sastanak Generalne skupštine EUROfusiona. Naime, IRB je bio domaćin videokonferencije koja je okupila vodeće fuzijske stručnjake EU-a. Podsjetimo, projekt EUROfusion najveći je europski program koji upravlja svim fuzijskim istraživanjima u Europi. Iako je njegovo održavanje planirano u Splitu, zbog pandemije koronavirusa, sastanak je putem videokonferencije okupio predstavnike svih institucija zemalja članica EUROfusiona iz svih članica EU, te Velike Britanije, Švicarske i Ukrajine, kao i predstavnike Europske komisije (EK) i Instituta Ruđer Bošković (IRB), hrvatskog domaćina sastanka.

Sastankom je predsjedao prof. dr. sc. Ambrogio Fasoli (EPFL-Švicarska), a supredsjedala prof. dr. sc. Sibylle Guenter (IPP-Njemačka). Predstavnici Europske komisije, Elena Righi-Steele i Christopher Ibbott, istaknuli su izvrsnu suradnju s Europskom komisijom u sklopu hrvatskog presjedanja tijekom prve polovice 2020. godine.

Prof. dr. sc. Tony Donné, direktor programa EUROfusion, izvijestio je Generalnu skupštinu o najnovijim uspjesima u europskim fuzijskim istraživanjima koji su ostvareni unatoč poteškoćama koje je prouzročile pandemija koronavirusa te zatvaranja pojedinih laboratorija.

”Fokus sastanka bila je priprema europskog programa fuzijskih istraživanja za nadolazeći okvir FP9 ‘Horizon Europe’. Generalna skupština je posebno raspravljala o nacrtu nove organizacijske strukture u okviru projekta EUROfusion, a s ciljem dizajna prve europske elektrane za fuzijsku demonstraciju – DEMO,” naglasio je dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice s IRB-a. ”U sklopu priprema za ITER Hrvatska sudjeluje u matematičkom modeliranju procesa u ITER-u, ali i u analizi međudjelovanja vruće plazme s materijom. Uz to tri hrvatske kompanije aktivno sudjeluju u gradnji ITER-a,” ističe dr. Tadić. Nadalje, dr. sc. Tonči Tadić izrazio je žaljenje što ovaj sastanak nije mogao biti održan u Splitu kako je planirano tijekom hrvatskog predsjedanja, stoga je jednoglasno prihvaćen njegov prijedlog da Split bude domaćin Generalne skupština projekta EUROfusion sljedeće godine.

Nove aktivnosti obuhvaćaju formiranje namjenskih naprednih računanih i tehnoloških inkubatora, te pokretanje radnih skupina za svaki aspekt dizajna DEMO-a, od dobivanja ”goruće fuzijske plazme” primjenom naprednih materijala do sustava daljinskog upravljanja za održavanje komponenata fuzijske elektrane DEMO. Projekt IFMIF-DONES vrijedan je 780 milijuna eura i u njemu Hrvatska vrlo aktivno sudjeluje, a od presudnog je značaja za ispitivanje naprednih materijala za fuzijske reaktore. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

Projekt EUROfusion se posebno koncentrira na pripremu uspješnog rada fuzijskog reaktora ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj, a predstavlja najveći međunarodni znanstveni projekt današnjice, u kojem EU ima vodeću ulogu, pokrivajući gotovo polovicu od ukupno 15 milijardi eura vrijednosti projekta. Iako projekt EUROfusion koordinira uglavnom europska fuzijska istraživanja, u sklopu projekta europske istraživačke organizacije jačaju suradnju i s Japanom, Kinom, SAD-om te drugim međunarodnim partnerima, s obzirom na to da je u adresiranju pojedinih pitanja ključan interinstitucionalan i međunarodni pristup.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon