KORONA NA IBLEROVOM TRGU: I SDP SVOJ PAKET GOSPODARSKIH MJERA IMA

Tekst: D. S.

Foto: SDP

Klub zastupnika SDP-a uputio je u petak, 27. ožujka 2020. u saborsku proceduru svoj Paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta od posljedica krize uvjetovane korona virusom. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik Savjeta za gospodarstvo Josip Tica na konferenciji za medije ustvrdili su da građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, te podsjetili da su proteklih dana mnogi ljudi ostali bez posla i bez prihoda za svoje obitelji.

Glavni cilj SDP-ovog Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo, pojasnio je Bernardić.

Drugi cilj SDP-a je smanjenje, a ne samo odgoda podmirenja poreznih i drugih obveza za sve poduzetnike i obrtnike, stoga su u saborsku proceduru poslani i zakoni koji osiguravaju prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit, oslobađanje od plaćanja doprinosa te prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste, odnosno obrtnike i iznajmljivače.

Treći cilj je osiguranje lakšeg pristupa kapitalu za tekuću likvidnost, posebno za isplatu plaća radnicima i održavanje poslovnog procesa. Zato SDP predlaže moratorij na kredite te suspenziju zatezne kamate.

Četvrti cilj je prilagodba fiskalne politike u funkciji provedbe gospodarskih i drugih mjera za ublažavanje posljedica krize, pa je u proceduru upućen i zakon kojim se predlaže da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza i dijelili teret krize sa svima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon