KORONA DO SADA U HRVATSKOJ POHARALA 50 TISUĆA RADNIH MJESTA

Tekst: Panopticum

Foto: HZZ

Prema najnovijim podacima HZZ-a od početka koronakrize 16. ožujka 2020. do 2. lipnja 2020. na burzu rada prijavilo se 49.936 ljudi, od čega je njih 43.885 došlo iz radnog odnosa, odnosno dobilo je otkaz.

Najviše otpuštenih došlo je iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, trgovine, prerađivačke industrije te uslužnih djelatnosti poput frizera, kozmetičara i pedikera. Riječ je uglavnom o zaposlenima u malim tvrtkama kojima je odlukom Nacionalnog stožera bio zabranjen rad dok s druge strane nije došlo do sezonskog zapošljavanja, a ni velike tvrtke također nisu zapošljavale.

Iako bi broj nezaposlenih bio daleko veći da nije bilo Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta, koje su upravo završile i sada će biti usmjerene samo prema turizmu, ugostiteljstvu, prometu i event industriji – analitičari upozoravaju da će broj nezaposlenih do kraja godine eksplodirati.

Nacionalna udruga ugostitelja već za srpanj ove godine najavljuje 15 tisuća otkaza u tom sektoru, prijevoznici s desetak putnika u autobusima posluju s gubitkom, većina ugostitelja na obali ne namjerava uopće otvarati lokale ukoliko ne bude turista. Analitičari se stoga pribojavaju da će se nezaposlenost u Hrvatskoj razbuktati i prije jeseni. Istodobno, mnoge su tvrtke počele smanjivati plaće zaposlenicima umjesto masovnih otpuštanja i u idućim mjesecima može se očekivati nastavak takvog trenda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon