KORNIĆANI KOJI PROMIĆU OČUVANJE TRADICIJSKE KULTURE I GLAGOLJICU POSJETILI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: MO Kornić

Predsjednik Republike razgovarao je u ponedjeljak, 16. listopada 2023. s predstavnicima Katedre Čakavskog sabora Kornić, udruge čiji je osnovni cilj očuvanje, razvoj i obnova tradicijske i svake druge kulture koja obogaćuje život otoka Krka. Uz predsjednika Milanovića sastanku je nazočio posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

Katedra Čakavskog sabora Kornić ove godine proslavila je 30. obljetnicu rada Ljetne škole glagoljice Kornić koja se održala pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike 31. srpnja 2023. u Velikoj vijećnici Grada Krka. Zahvalivši predsjedniku Milanoviću na pokroviteljstvu, predstavnici Katedre Čakavskog sabora Kornić, predsjednik Damir Kremenić, rizničarka Sandra Sekulić, tajnica Gordana Drpić i predavači na Ljetnoj školi glagoljice Lovro Krsnik i Janja Žic upoznali su predsjednika Milanovića s osnovnim djelatnostima udruge. Osim održavanja Ljetnih škola glagoljice, to su održavanje i obogaćivanje Zavičajne etnografske zbirke Kornić, poznate kao Etno kuća u kojoj je 1500 predmeta te rad Čitaonice Frankopan s oko 5.000 knjiga i drugih zbirki.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti očuvanja glagoljice, pri čemu su predstavnici Katedre Čakavskog sabora informirali predsjednika Milanovića i o nizu drugih aktivnosti koje u tom cilju godinama i provode: održava se Noć muzeja na Korniću, Fešta od presnaca, Dan od kuće – rođendan muzeja, Misec hrvackoga libra na Kornić i ČA čitalnica – javno čitanje čakavskih tekstova. Nadalje, izdaju knjige čakavskih zapisa i poezije, kao i knjige o narodnim nošnjama i o najstarijoj kapelici Dubašnice u selu Kremenići, a nakon nekoliko postava izložbe Živa glagoljica otoka Krka u planu im je izrada Kataloga glagoljskih pojava otoka Krka.

Podsjetimo, novi glagoljaški pokret u Hrvatskoj započeo je koncem osamdesetih u Zagrebu, a 1993. pokrenuta je prva Ljetna škola glagoljice Kornić, prepoznata u Hrvatskoj a i šire. Iz škole na Korniću razvile su se i nove škole u Puntu, Vrhu, Bogovićima, Omišlju i Vrbniku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon