VILE S KORČULE NA ARHITEKTONSKOM KROVU EU

Korčulanska uvala Tri žala postala je bogatija za još jedno originalno arhitektonsko zdanje za koji su njegovi autori, studiio Soda Arhitekti iz Zagreba dobili drugu nagradu Leonardo 2015. na VI. bijenalu mladih arhitekata u Minsku.  Prilikom projektiranja objekta, koji se sastoji od dvije etaže sa po 40 m2, vodilo se računa oprimjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo. Zgrade u korčulanskoj uvali su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. Želja arhitekata je bila da proporcije kuća i njihova veličina budu usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja. Zgrade su projektirane na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno ih uklopiti u krajolik.

Kuca tri zala

Tekst: Panopticum

Foto: www.sodaarhitekti.hr

Korčulanska uvala Tri žala postala je bogatija za još jedno originalno arhitektonsko zdanje za koji su njegovi autori, studiio Soda Arhitekti iz Zagreba dobili drugu nagradu Leonardo 2015. na VI. bijenalu mladih arhitekata u Minsku.  Prilikom projektiranja objekta, koji se sastoji od dvije etaže sa po 40 m2, vodilo se računa oprimjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo.

Zgrade u korčulanskoj uvali su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. Želja arhitekata je bila da proporcije kuća i njihova veličina budu usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja. Zgrade su projektirane na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno ih uklopiti u krajolik.

Kuće su poluukopane u manjim volumenima koji su međusobno u odnosu na način da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutarnjeg i vanjskog prostora s ravnim krovovima što je važna karakteristika korištenja tradicionalne mediteranske arhitekture.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon