KONTROLA I SUZBIJANJE POPULACIJE GALEBOVA NA PODRUČJU OTOKA KRKA

Tekst: Udruga Moj otok/Panopticum

Foto: Universal Pictures

Za prekomjernu populaciju galeba klaukavca prvenstveno je kriv čovjek i od tuda treba krenuti u rješavanje problema. Najviše galebova nalazimo na odlagalištima otpada diljem Hrvatske kao što su Diklo kod Zadra, Karepovcac kod Splita, Marišćina kod Rijeke, … Treskavac kod Punta, navode iz Udruge „Moj otok“.

Udruga će se baviti prekomjernim brojem galebova u Puntarskoj Dragi, a problem će rješavati na najmanje invanzivan način. Cilj je galeba vratiti u njegovo prirodno stanište na otočiće i hridi.

Naime, lokalne KD Ponikve na otoku Krku čine sve da se otpad prilkom iskrcaja čim prije pokrije kako galebovi što manje ili uopće ne mogu doći do izvora hrane.

Kako nadalje navode iz Udruge „Moj otok“ najvažnije je educirati lokalno stanovništvo kako u selekciji i prikupljanju otpada tako i o načinu postupanja s galebom, ne ostavljati otvorena „hranilišta“ i ne hraniti ga. Primjer dobre prakse je Grad Poreč koji se ovim problemom uspješno bavi od 2011. godine, zaključuju iz Udruge.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon