KONCERT MPZ “BAŠĆINA” U NADBISKUPSKOM PASTORALNOM INSTITUTU

Tekst: R. F.

Foto: IKA/NPI

Nadbiskupijski pastoralni institut i Društvo prijatelja glagoljice u sklopu projekta “Hrvatska glagoljaška baština” organiziraju koncert Mješovitoga pjevačkog zbora “Bašćina” Društva prijatelja glagoljice. Koncert će se održati u Dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u srijedu, 8. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati uz slobodan ulaz.

Mješoviti pjevački zbor Bašćina Društva prijatelja glagoljice osnovan je 31. siječnja 1995. godine i ove će godine proslaviti 25. rođendan. Prvi je zbor u Republici Hrvatskoj registriran sa svrhom promicanja glagoljaškoga pjevanja. Jedan od njegovih osnivača, franjevac trećoredac glagoljaš fra Izak Špralja, bio je prvih petnaest godina njegov umjetnički voditelj i dirigent. Nakon njega umjetnička voditeljica i dirigentica zbora bila je Anita Kaić Poslek. U svoju profesionalnu biografiju zbor je upisao više od 400 nastupa u zemlji i inozemstvu. Zbor je snimio tri nosača zvuka među kojima se posebno ističe onaj pod nazivom “Duhovna zborska glazba Anđelka Klobučara” koji je 2001. godine nagrađen diskografskom nagradom Porin.

Pokrovitelji projekta Hrvatska glagoljaška baština, koji zajednički organiziraju Nadbiskupijski pastoralni institut i Društvo prijatelja glagoljice, su Staroslavenski institut, Katedra za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institut za ekumensku teologiju i dijalog Juraj Križanić Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon