KONAČNO PROVIRIO IZ RUPE

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HINA

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) predstavila je u subotu  4. svibnja 2019. godine listu i program za izbore za Europski parlament. Tom prilikom su  istaknuli da iza njihovih kandidata koji zastupaju sve dijelove Hrvatske i sve skupine stanovništva, stoje konkretni i mjerljivi rezultati. Nositelj liste HNS-a je međimurski župan Matija Posavec. Na izbornom skupu bili su nazočni i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, zamjenik predsjednika Predrag Štromar, saborski zastupnici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

IZDAJNIK ALI TRENUTNI POLITIČKI POBJEDNIK

Iako se Ivan Vrdoljak kao predsjednik HNS-a nakon preslagivanja vlasti u Saboru RH i već u nastavku poznatog skandala s Tomislavom Sauchom praktično povukao iz javnosti kao obilježena osoba neupotrebljiva za daljni politički život budući su ga hrvatski građani prepoznali kao političkog izdajnika, ipak je došao dati politički legitimitet stranačkom skupu za EU izbore. Naime, jedan od jačih ljudskih osjećaja je reakcija na izdaju. Budući je izdaja oblik prijevare, mnogi su ocijenili da je predsjednik HNS-a počinio jakt političke prijevare. Prema tada javno izrečenim sudovima političkih stranaka izdati nekoga znači iznevjeriti nečije povjerenje, nečija očekivanja i lojalnost ili povrijediti interese grupe kojoj stranka pripada. Takva pojava najčešće uzrokuje jake osude i nije omiljena ni među onima kojima ide u korist, dakle u HDZ-u. Prema definiciji Marie-Luise von Franz ali kroz ljudsku povijest, izdaja je smatrana jednim od najgorih činova koje osoba može učiniti za grupu kojoj pripada – državu, narod, pleme ili vojsku i uglavnom se oštro kažnjavala. Hoće li se političko kameleonstvo vratiti kao bumerang HNS-u i njegovom predsjedniku, pokazati će budući izbori.

KRITIKA VLASTI

U svom uvodnom izlaganju  Posavec je napomenuo da se dvije trećine hrvatskih zakona donosi u EU parlamentu te da će HNS-ovi kandidati zastupati u njemu hrvatske interese na način da će u Hrvatsku donijeti europske vrijednosti. U govoru pred članstvom Posavec je kritizirao je dosadašnje vlasti da su premalo dobile od EU odnosno da su realizirale samo 26 posto od mogućeg, a ugovorile oko 62 posto od pristupačnih 10,7 milijardi eura, te se zauzeo da taj odnos u sljedećem razdoblju bude znatno veći.

Nadalje, HNS-ovci su u programu istaknuli gospodarski rast koji temelje na novoj paradigmi nejasnog znanstvenog napretka kojim rukovodi tzv. nestranačka ministrica Blaženka Divjak, gdje sve više škola ima više profesora nego đaka, zatim tehnološkim inovacijama, te na znatno većoj ulozi obrazovanja i kreativnih industrija.

PORAZNE ANKETE

Iako u višemjesečnim anketama HNS ne dobiva ni jednog kandidata za ulazak u Europski parlament, Posavec je izbjegavao davati izravne odgovore već je rađe koristio političku frazu o izjavi dan nakon izbora. Nakon što su se svi kandidati HNS-a pojedinačno predstavili na pozornici Male dvorane Vatroslava Lisinskog, svaki od njih odgovarao je u formi “igrokaza” na unaprijed pripremljena pitanja građana snimljenih na gradskim ulicama.

LISTA HNS DIONIČARA

Na HNS-ovoj listi broj 11 su zamjenik ministrice Divjak, Tome Antičić, zatim poluanonimna Ivana Nikolić Popović iz Zagreba, zamjenica gradonačelnika Trogira Ruža Kovačević Bilić i zamjenik gradonačelnika Svete Nedjelje Davor Nađi, poduzetnica Nataša Gabričević, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Habib Tahiri, trenerica Kristina Bulešić iz Pule, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, pedagoginja Morana Jokić iz Rijeke, vijećnik u Gradskoj skupštini Zagreba Tomislav Stojak i saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon