KOMEMORACIJA ŽRTVAMA U MEĐUVOĐAMA

Tekst: D. K.

Foto: Ž. K.

U subotu 24. rujna 2022. održana je 30. jubilarna komemoracija brojnim žrtvama, nedužnim domobranima i civilima, od strane komunističkih vlasti ubijenih nakon II. svjetkog rata u šumi Međuvođe između Tounja i Generalskog Stola na području Ogulina. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju s održane komemoracije.

Komemoriranje u nazočnosti stotinjak pripadnika Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese, Udruge Kovan iz Generalskog Stola te članova Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika započelo je misom te molitvama kod spomen ploča poginulim braniteljima u Generalskom Stolu, kod kapele sv. Marka Križevčanina u Skradniku, zatim kod spomenika žrtvama Domovinskog rata na groblju u Tounju te odlaskom u šumu Međuvođe gdje se održao središnji dio komemoracije.

Komemoraciji su nazočili županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, zatim načelnik općine Generalski Stol Alan Halar, predsjednica općinskog vijeća općine Josipdol Anđelina Božičević i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, dok je duhovni dio predvodio župnik Mario Kralj iz Generalskog Stola. Vlč. Kralj predvodio je i molitvu kod spomenika poginulim braniteljima u središtu Generalskog Stola, kod spomenika poginulim braniteljima iz II. svjetskog i Domovinskog rata u Skradniku kao i kod spomenika poginulim braniteljima na općinskom groblju u Tounju.

Sudionici komemoracije su se zatim uputili do šume Međuvođe i Grubine jame u koju su, kao i pretpostavlja se u još brojne neistražene jame, partizani uz mjesne pomagače ubili i pobacali brojne nevine ljude. Na prostor između rječica Globornice i Sušice partizani su doveli brojne sudionike križnog puta iz logora Dubovac i karlovačkih zatvora noćnim vlakovima. Navedeno mjesto je samo jedna od brojnih neistraženih jama,  pretpostavlja se, za više od 1.500 vojnika i civila koji su ovdje bili smaknuti. Ostali su u neobilježenim grobišta, bez dostojanstvenog pokopa.

Ante Beljo je istaknuo da ima mnoštvo ovakvih stratišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a godišnje se komemoriraju žrtve na 40-tak takvih mjesta od otoka Dakse, zatim Udbine, Priboja, Boričevca, Španovice pa sve do Vukovara.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je braniteljskim udrugama i udruzi Kovan što su ih okupili na tom mjestu, kakvih nažalost ima puno u Republici Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon