KOME TREBA KRČKI „PROJEKT GENERACIJE“?

Tekst: T. Novaković

Foto: G.E.T./T. N./R. U.

Da se „Projekt generacije“ gradonačelnika Krka ne odnosi na ribarske brodove posve je jasno. U luci i dalje stoji samo jedan, jedini ribarski brod, onaj plavi. Žutog nema već danima. Potpuno je jasno da nema potrebe za gradnjom ribarske luke. Pomislila sam da je možda riječ o nedostatku vezova, mada je na očigled vidljivo kako, nakon izgradnje četri dodatna mola, deficita nema. No, nije mi bilo teško pa sam danas prebrojala koliko upražnjenih vezova i sidrišta ima u luci i uvali Portapisani kojoj također prijeti opasnost od ovog projekta.

POGODOVANJE GRAĐEVINSKOM LOBIJU

U ovom trenutku ima 210 slobodnih vezova, 28 slobodnih sidrišta, a ljeti se postavlja još i pontonski mol za cca 20 vezova. To je sveukupno 258 slobodnih mjesta. Svima je jasno da je moguće postaviti još nekoliko pontonskih molova i sidrišta. Zaključujem da se “PROJEKT GENERACIJE” izvodi isključivo zbog pogodovanja graditeljskom lobiju na čijim krilima je gradonačelnik doplovio na vlast i koji ga tu uspješno održava već šesti mandat.

PARKOVI PUNI IZMETA

Kad je već tako, mogao je ovaj profesor matematike i informatike osmisliti puno korisnije i održivije projekte za grad. Gdje je tu razvojna strategija i kuda ide ovaj grad? Je li moguće da nije primijetio da se grad ljeti guši u prometu, da nema dovoljno parkirališta, da nema nogostupa u najprometnijim ulicama, da su ulice, plaže i parkovi puni pasjih izmeta, jer nema kanti i vrećica za njihovo odlaganje, kako nema kanalizacije za oborinske vode, da grad pliva kad padne malo jača kiša. Gdje su projekti za sadržaje koji bi osigurali cjelogodišnji boravak turista u Krku, poput zatvorenih bazena, wellness centara, sportskih dvorana, muzeja, kazališta? Gdje su oznake na biciklističkim i planinarskim stazama? Kada će se ostvariti pristupačnost Doma zdravlja, najveće boljke svih koji se razbole?

53 MILIJUNA RAZLOGA

Gdje su zeleni projekti koji će osigurati da se grad ne guši u vrijeme zime zbog grijanja na lož ulje i drva? Mogu se izgraditi fotonaponske sunčane elektrane i njima prekriti sva javna parkirališta, izvesti i na saniranim odlagalištima otpada, koristiti bio masu.. Ima toliko korisnijih razloga da se utuče 53 milijuna kuna koji će se utrošiti na nepotrebnu ribarsku luku!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon