KOME JOŠ TREBA FESTIVAL ZNANOSTI?

Tekst: dr. Tihomir Marjanac/ProGEO-Hrvatska

Foto: Studentski.hr

Krajem travnja ove godine održat će se 21. Festival znanosti. To je jedna od onih manifestacija u koje se ulaže jako mnogo znanja i ljubavi, od koje se mnogo očekuje, ali koje dobivaju mizernu medijsku pažnju, pa se zaboravlja da uopće i postoje. Razlog mediskog ignoriranja je po svemu sudeći taj da se tu ne okreće nikakav novac, pa je i najmanji muzički festival medijski puno zanimljiviji.

Festival znanosti je osmišljen za promociju znanosti i znanstvenika, a u proklamiranoj zemlji znanja to baš ne plijeni pažnju. Pa ako smo već zemlja znanja, čemu sad još i to? Očito nismo zemlja zabave pa nam treba sijaset muzičkih i inih festivala. Panem et circenses. Gradovi naravno, sponzoriraju takve evente, a posjetitelji plaćaju ulaznice jer ni jedan DJ ne nastupa besplatno.

Festival znanosti ima tri početna ‘središta’, Zagreb, Rijeku i Osijek, i u ovih 20 godina se proširio na čak 38 gradova, barem u prošloj godini. Ciljana publika FZ su školska djeca, ali ne samo oni, nego i njihovi roditelji i svi ljubitelji znanosti. Svaka sredina sudjeluje u Festivalu samostalno s nekim svojim programom, jer cilj Festivala znanosti nisu “profesori na kotačima” kao davne 1945. godine, nego afirmacija lokalnih zajednica koje njeguju znanost; škola, fakulteta, udruga, muzeja itd. Pošto su svi sadržaji, pa i sudjelovanje besplatni, to se često u javnosti percipira kao “petparački”, u prijevodu na današnji govor – bezveze! Zato je posjet takav kakav je.

Ako neka škola i dovede učenike imamo gužvu uglavnom nezainteresirane djece, a ako ih ne dovedu,, “kapaju” nam samo zainteresirani pojedinci. I svi prigovaraju zašto ne privučemo škole. A škole, kakve već jesu u raljama nesmiljene birokracije jednostavno ne mogu u travnju dovesti učenike na Festival ako to nisu planirale prethodnog rujna, i ako roditelji ne potpišu suglasnost za izlazak učenika iz škole. U međuvremenu ti isti klinci harače po parkovima gdje loču pivu i žestice. Za to im ne treba ničija suglasnost.

Dakle, Festival znanosti bi u državi znanja trebao imati posvemašnju podršku sustava, trebao bi biti izdašno financiran, pa da se može podmiriti trošak neke tematske izložbe, gostovanje viđenijih predavača, pa i honorari izvođačima. Ovako se sve svodi na besplatnu znanost i voluntarizam u društvu gdje se sve plaća, pa i vožnja javnim prijevozom kojim neki volonter dolazi održati besplatni javni nastup. Zbog besparice su nam neki potencijalni sudionici već otkazali sudjelovanje!

Od zanemarivanja i podcjenjvanja znanosti u javnosti mi se doslovce gadi, posebno kad čujem i čitam žalpoljke o mladim školovanima koji su se odselili u bijeli svijet! Pa neka su!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon