KOLIKO ĆE ĆORIĆEVO RJEŠENJE STAJATI REPUBLIKU HRVATSKU?

Tekst: Slaven Dobrović

Foto: Telegram

U najnovijem izdanju Nacionala, pod naslovom „Dobrović je stopirao vjetropark zbog Etičke banke i uništio našu tvornicu“ iznosi se teška optužba na moj račun, a ujedno se glavni akter priče i njegova tvrtka prezentiraju u gotovo svetom izdanju. U tom uradku nema davanja mita nego se radi o iznimnoj zainteresiranosti bivše gradonačelnice Rimac za investiciju, a Ćorićevo, po svemu sudeći nezakonito rješenje je u stvari zeleno svjetlo za ovaj čuveni projekt. Normalna reakcija bi bila tužba zbog klevetanja i povrede časti, što nije isključeno, makar smatram važnijim da se sudstvo bavi koruptivnim djelima koja Hrvatsku već desetljećima koštaju napredka.

MILENKO BAŠIĆ NE MOŽE PRIHVATITI ČINJENIČNO STANJE

Gospodin Bašić izgleda ne zna da u mom životu nema repova, ni kao profesora na Zagrebačkom sveučilištu, pa ni sada kao političara. Nemam mercedes nepoznatog porijekla u dvorištu, ali imam čistu savjest i miran san, što je meni prava dragocjenost. Projektima obnovljivih izvora energije uvijek sam bio i ostao sklon.
Projekt vjetroparka nisam zaustavljao, nego nije pronađen niti jedan legalan način da se izbjegne procedura izrade Glavne ocjene prihvatljivosti na ekološku mrežu. Bašić ne može prihvatiti činjenicu da je Republika Hrvatska postala članica EU te je nastupila obveza poštivanja Direktive o staništima.

RJEŠENJE BEZ POTPISA NADLEŽNE SLUŽBE

Bez obzira na tehnološka unaprjeđenja koja su promijenjenom projektu predložena, nove okolnosti nalagale su postupak izrade Glavne ocjene što su složno potvrdile dvije meritorne stručne službe – Uprava za zaštitu prirode Ministarstva i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.
Gospodin Bašić ne razumije da u civiliziranoj zemlji ministar ne može preći preko mišljenja struke, pa je Rješenje koje je potpisao ministar Ćorić u stvari političko, a ne stručno.
Neuobičajeno, uz ministrov, Rješenje nosi potpis državnog tajnika i načelnika pravne službe te baš nikog iz nadležne stručne službe, što dovoljno govori.

LOŠA PRIMJENA DIREKTIVE EU O STANIŠTIMA

Koliko će to koštati Hrvatsku tek ćemo vidjeti jer je Europska komisija već upozorila na sustavno loše primjenjivanje Direktive o staništima te da postoje problemi vezani uz postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.
Na kraju, za Etičku banku jedva da sam čuo, nikad nisam sudjelovao niti promicao navedenu, a moje postupanje kao ministra s tim projektom može povezati samo zlonamjenik.

POLITIKA ČISTIH RAČUNA

Zalažem se za politiku čistih računa, bez korupcije, pa umjesto da mene uvlači u ovu kaljužu, pozivam Bašića da izađe s imenom tko je i što tražio.
Zanimljivo je, da se ovakvi članci u javnim medijima objavljuju u vrijeme predizborne kampanje u kojima se relativizira činjenica da su glavni akteri HDZ-ovci osumnjičeni za mito i osobe s međunarodne potjernice Interpola.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon