KOD UGLJENOKOPA KOSTOLAC OTKRIVENI FOSILIZIRANI RIJEČNI BRODOVI

Tekst: R. F.

Foto: Politika

Senzacionalno otkriće fosiliziranih brodova, pronađenih duboko u tlu brda kod ugljenokopa Kostolac u Srbiji, na kojem se prostirao veliki rimski grad Viminacium, iznenadilo je i najiskusnije arheologe. Trenutno je najveća misterija iz kojeg vremena potječu brodovi, hermetički sačuvani glinom i muljem na 19-20 metara dubine ispod površine zemlje. Naime, brodovi su pronađena u istoj zoni gdje i ostaci mamuta, stari gotovo milijun godina. Po toj analogiji, brodovi bi potjecali iz perioda od prije 70.000 godina, što je po službenoj tablici povijesti i arheologije gotovo nemoguće.

Plovila kojima stručnjaci ne mogu odrediti starost pronađena su tijekom davno nestale velike rijeke, sudeći po slojevima šljunka debelim oko 15 metara ispod ostataka brodova. Najveći brod, dug 15 metara i širok 2,65 metara, pronađen je na dubini od oko sedam metara ispod površine zemlje, dok primjerice rimski grobovi završavaju uglavnom na dva metra dubine. Zato je zasad nemoguće utvrditi iz kojeg kronološkog perioda plovila potječu, zajedničke su izjave ekipe arheologa iz Znanstvenog  centra “Viminacium” koja je odmah izašla na teren.

Riječnog pijeska i mulja ima i iznad drevnih plovila, ali se uopće ne zna koja bi to rijeka mogla biti. Tok Dunava je od mjesta nalaza udaljen oko dva kilometra zračnom linijom. Arheolozi kažu da nije riječ ni o usahloj rijeci Klepečki koja je do 19. stoljeća tekla ovim prostorom, a ni o starom toku Mlave. Tim arheologa koji trenutno radi na otkrivanju misteriozne rječne flote u blatu i u prašini čine vrhunski stručnjaci: dr. Bebina Milovanović, dr. Nemanja Mrđić, dr. Ivan Bogdanović, Mladen Jovanović, doktorandi Ilija Danković i Ljubomir Jevtović, te Goran Stojić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon