KNJIGA VLADIMIRA SKRAČIĆA O INTIMNOM LEKSIKONU PROŠLOSTI KORNATSKOG OTOČJA

Tekst: R. F.

Foto: ŠK

U suizdanju Školske knjige i Sveučilišta u Zadru objavljena je knjiga pod naslovom “Kòrnati kad su bili Kurnȁti: intimni leksikon prošlosti arhipelaga” autora Vladimira Skračića. Naime, knjiga “Kòrnati kad su bili Kurnȁti” predstavlja trajni i neizbrisiv doprinos razumijevanju i kurnatske i ukupne hrvatske otočne kulture i njezinih posebitosti. Kao jedan od posljednjih Kurnatara, autor donosi “kurnatsku rič” iz čudesnog kurnatskog mikrokozmosa.

Antropološke odrednice kurnatske zajednice u ovome su djelu obrađene i prezentirane u pristupačnoj formi leksikona. Članci leksikona uvedeni su mahom leksemima i sintagmama murterskog govora, koji odražavaju ključne koncepte tradicijske kulture Kurnatara. Tu su još i važne geografske točke u prostoru, osobe koje su našle istaknuto mjesto u lokalnoj predaji, pitanje odnosa prema susjedima i povremenim posjetiteljima arhipelaga te, neizostavno, modernizacijski elementi, koji su tradicionalni život Kurnatara okrenuli naglavce.

Vrijednost ove knjige nadilazi svaki dosadašnji pokušaj afirmacije rubne, lokalne i, po svemu sudeći – efemerne kurnatske kulture. Golemo ljudsko i znanstveno iskustvo jednog prostora ovdje je sažeto u “malu enciklopediju jednog mikrosvijeta i njegove baštine” kakvu hrvatska publika još nije imala prilike vidjeti.

Doc. dr. Vladimir Skračić rođen 1946. godine u Murteru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao francuski i talijanski jezik 1972. godine. Bio je lektor hrvatskog jezika na francuskom Sveučilištu Clermont-Ferrand od 1972. do 1976. a lektor francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zadru od 1979. do 1985. Magistrirao iz jezikoslovlja na FF-u Zagrebu s temom «Toponimija Kornatskog otočja» 1984. godine a dokorirao iz jezikoslovlja na FF-u u Zadru s temom «Toponimija vanjskog i srednjeg niza zadarskih otoka» 1993. godine. Predaje na poslijediplomskim studijima iz Lingvistike, Povijesti hrvatskog pomorstva, Geografije i Europskih studija na Sveučilištu u Zadru.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon