KNJIGA O FIKSERIMA HRVATSKE ZNANSTVENICE DR. ZRINKE STAHULJAK

Tekst: N. Mesarić

Foto: Z. K.

Najprestižniji francuski nakladnik iz područja humanističkih znanosti Les Éditions du Seuil  objavio je početkom rujna 2021. knjigu Les Fixeurs au Moyen Âge autorice Zrinke Stahuljak, hrvatske znanstvenice koja živi i radi u Los Angelesu, a recenziju knjige donio je i Le Figaro. Knjiga je opsežna povijesna studija o srednjovjekovnim fikserima, posrednicima između kršćana i muslimana, hodočasnika, misionara, trgovaca, vojnika. Knjiga oživljava te nevidljive muškarce i žene iz povijesti, ali se referira i na sadašnjost jer se njeno objavljivanje poklapa s katastrofalnim povlačenjem zapadnih snaga iz Afganistana u kolovozu 2021., kada su stotine i tisuće afganistanskih fiksera ostavljene na milost Talibanima.

Dr. sc. Zrinka Stahuljak djeluje kao redovita profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i na Odsjeku za Europske jezika i transkulturalne studije Kalifornijskoga sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), a od 2019. godine direktorica je tamošnjeg Centra za srednji vijek i renesansu.

Glavninu svojih istraživanja dr. Zrinka Stahuljak posvetila je analizi starofrancuskih i drugih srednjovjekovnih književnih i neknjiževnih tekstova ne samo sa stajališta povijesti književnosti nego i polazeći od onoga što nam ti tekstovi mogu reći o srednjovjekovnom društvu, njegovu ustroju, normama i funkcioniranju.

Zrinka Stahuljak je objavila šest knjiga, dva izbornika, i preko 30 znanstvenih i stručnih radova na engleskom i francuskom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon