KNJIGA GORANA KNEŽEVIĆA: TANCI HRVATSKIH OTOKA KRKA, CRESA, LOŠINJA, RABA, SILBE, SUSKA I MURTERA

Tekst: B. Matijević

Foto: Udruga THB

U sklopu projekta “Zapisano, sačuvano” objavljena je nova knjiga Gorana Kneževića pod naslovom „Tanci hrvatskih otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba, Silbe, Suska i Murtera”. Knjiga sadrži 52 narodna plesa opisana riječima, a uz svaki ples naveden je i notni zapis. Knjiga će najviše koristiti folklornim voditeljima i koreografima ali i svi zaljubljenicima u folklor hrvatskih otoka.

Za ovu knjigu je bitno da su obrađeni Hrvatski otoci koji imaju nesvakidašnje arhaične narodne plesove. Naime, kako navodi autor, veoma je važno čuvati hrvatsku folklornu baštinu. Autor također ističe kako knjiga ne bi mogla nastati bez pomoći lokalnih folklornih stručnjaka. Narodne plesove trebamo poštivati i promovirati ih jer oni su odraz našeg nasljeđa, kulture i identiteta, zaključuje autor knjige.

Goran Knežević rođen je 1958. godine u Varaždinu a od 1969. živi u Zagrebu. Koreograf, voditelj, predavač, istraživač, publicist, orgnaizator i producent na području primjene hrvatskih folklornih tradicija. Inicijator osnivanja folklornih udruga za djecu i mlade. Od 2006. godine predaje narodne plesove na Pedagoškom učilištu u Zagrebu. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje predaje za profesore glazbene kulture narodne plesove. Svojim pristupom tom segmentu kulture utemeljio je na svim komponentama – pjesmi, plesu, nošnji, repertoar primjeren djeci, vrhunsku kvalitetu izvođenja te na taj način postao nezaobilazni voditelj sadašnjim i budućim dječjim folklornim ansamblima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon