KLIMATOLOGIJA U SLUŽBI SIGURNOSTI GRAĐANA

Tekst: R. F.

Foto: DHMZ

U Gradskoj knjižnici Zadar, u petak 28. veljače 2020. održan je okrugli stol na temu – Klimatske promjene, vremenski ekstremi – izazovi za civilnu zaštitu. Naime, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite širom hrvatske održani su okrugli stolovi o ulozi klimatologije u službi sigurnosti građana. Ekstremne temperature, dugotrajne suše, ekstremne oborine u kratkom roku, poplave, porast razine mora, tuče, olujni vjetrovi i požari, sve su to pojave koje su se posljednjih godina izredale na području RH.

Projekcije o stanju klime govore da će se do kraja ovog stoljeća događati znatne klimatske promjene. Posljednje desetljeće, od 2011. zaključno s 2019. godinom spada u najtoplije desetljeće od kad postoje meteorološka mjerenja, a to je od sredine 19. stoljeća. Posljedice takvog globalnog zatopljenja je i veća količina topline u oceanima koji su jedan veliki toplinski rezervoar za generiranje svih olujnih procesa u atmosferi, pa samim tim možemo svjedočiti sve većim ekstremima. Osim toga, Globalna srednja godišnja temperatura zraka već je premašila jedan celzijev stupanj što znači da Pariški sporazum i kriterij da ne bi smjeli prijeći 1,5 stupnjeva, teško da ćemo moći ispuniti, kazala je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), dr. sc. Branka Ivančan Picek.

Zakljčno, sudionici današnjeg skupa u Zadru naveli su još niz problema pred kojima će se Hrvatska naći zbog klimatskih promjena. Suša i nedostatak hrane već su pokrenuli veliki val klimatskih migracija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon