KISSINGER PROGNOZIRA DA ĆE KORONAVIRUS DUGOROČNO IZMJENITI SVJETSKI POREDAK

Tekst: Panopticum/WSJ

Foto: NYT

Henry Kissinger, nekadašnji američki državni tajnik iz vremena američkih predsjednika Nixona i Forda povodom pandemije koronavisura oglasio se u subotu, 4. travnja 2020. tekstom objavljenim u Wall Street Journalu. Autorskim tekstom je upozorio da bi koronavirus mogao uzrokovati propast svjetske ekonomije čiji oporavak će potrajati generacijama ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Kissinger zapaža da SAD ne može sam u nacionalnim okvirima pobijediti korona virus, te da bi se pobijedio virus, Kissinger konstatira da SAD treba obavezno surađivati s ostatkom svijeta.

Pritom Kissinger podsjeća na financijsku krizu 2008. godine te ističe da je trenutno stanje mnogo kompleksnije zbog toga što virus utječe na društveno-ekonomske procese na globalnoj razini, pa su stoga zatvorene škole, restorani i prakticira se socijalna distanca. Ističe da je potrebno razviti posebne programe koji će pomoći popraviti štetu uzrokovanu globalnom karantenom. Zaključno, Kissinger piše da treba zaštititi principe svjetskog liberalnog poretka, napominjući da vlada SAD-a treba inzistirati na sigurnosti, redu, ekonomskom blagostanju i pravdi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon