KINESKI POZDRAV TRUMPOVOJ ADMINISTRACIJI NA ODLASKU

Tekst: B. D.

Foto: CNN

Kineska vlada u prilično snažno sročenoj izjavi objavljenoj u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, odmah nakon što je američki predsjednik Joe Biden prisegnuo na novu dužnost, najavila je sankcije protiv bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea i još 27 drugih visokih dužnosnika iz administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Neki od dužnosnika koje su navele kineske vlasti su Peter Navarro, Robert O’Brien, Matt Pottinger, Alex Azar, Kelly Craft, Steve Bannon i John Bolton. Za dužnosnike i članove njihovih užih obitelji zabranit će se ulazak u kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. Kineski potez naglašava neskladan i često neprijateljski odnos između Washingtona i Pekinga za vrijeme Trumpovog mandata.

Kako navode svjetski mediji, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je kako su bivši dužnosnici Trumpove administracije bili “protukineski političari” koji su potkopavali odnos između SAD-a i Kine, kojim su planirali, promovirali i izveli niz ludih poteza kojima su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje poslove, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno narušili kinesko-američke odnose.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon