KINA U POVOJIMA PO SPRJEČAVANJU ZAGAĐIVANJA OKOLIŠA PLASTIKOM

Tekst: Panopticum

Foto: Technaplastics

Dok Kina pokušava izgraditi svoje sustave za prikupljanje reciklabilnoga otpada, industrija oporabe sve se više prilagođava zahtjevima koji nisu više samo ekonomski, već imaju daleko širu društvenu i ekološku ulogu. Naime, prosječan stanovnik Šangaja još uvijek miješani kućni otpad odlaže u susjedov spremnik.

Wang Wang, izvršni potpredsjednik Kineskog udruženja za ponovnu upotrebu i recikliranje plastike (China plastics reuse and recycling association) naglašava kako je Kina tek u povojima što se tiče sprječavanja da plastika zagađuje okoliš. Odnosno, Kina tek utvrđuje kako je potrebno oblikovati učinkovite sustave sakupljanja, oporabe mogućega te gospodarenje preostalim plastičnim otpadom. To uključuje razvoj odgovarajućih procesa, normi, politika …, gotovo cjelokupne strukture ne samo industrije oporabe već i prerade plastike. Kineska industrija mora definirati smjernice za oblik i oznake proizvoda, prije svega ambalaže kako bi se potrošači mogli bolje educirati o tome što mogu reciklirati, kao i podržati sveučilišne kurikulume iz područja ambalaže i brige o otpadu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon