KGK U ŽENEVI SUDJELOVALA NA KONFERENCIJI O PROMICANJU MULTILATERALIZMA

Tekst: M. Šamanić

Foto: UN Geneva

U sjedištu UN-a u Ženevi se od 4. do 5. listopada 2021. godine održao međunarodni sastanak pod nazivom „Mir, raznolikost i zajedničko čovječanstvo“ (“Peace, Diversity & Common Humanity”) na kojem se raspravljalo o načinima za promicanje multilateralizma.

Naime, UN i svijet suočen s klimatskom krizom, neodrživim gospodarskim i društvenim poretkom i rastućim geopolitičkim tenzijama, organizirao je susret na visokoj razini na kojem se nastojalo dati odgovore na izazove današnjice.

Na dvodnevnom panel sastanku u Ženevi sudjelovalo je preko 30 visokopozicioniranih djelatnika UN-a, nekoliko bivših svjetskih čelnika i predsjednika država među kojima je bila i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Osim KGK, na ženevskom sastanku su uz direktoricu UN-a u Ženevi, Tatianu Valovayu sudjelovali i Vaira Vīķe-Freiberga, zatim Ismail Serageldin, Kerry Kennedy, Šefik Džaferović, Galib Israfilov, Amre Moussa, Mladen Ivanić, Thomas Greminger, Boris Tadić, Scott M. Weber, Wafaa Saeed Abdelatef, Alexander Likhotal, Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé, Peggy Hicks, Joseph Muscat, Monica Goracci, Vincent Defourny, Abdulaziz Altwaijri, Hedva Ser, Paul Révay, Olga Algayerova, Caitlin Kraft-Buchman, Mami Mizutori, Eka Tkeshelashvili, Robert Mardini, Bruno Pozzi, Rosen Plevneliev, Garry Jacobs, Petar Stoyanov, Ameenah Gurib-Fakim, Ana Birchall, Martin Chungong, Zlatko Lagumdžija i Gordon Brown.

Organizatori dvodnevnog međunarodnog skupa u Ženevi bili su Ured Ujedinjenih nacija u Ženevi (UNOG) i Međunarodni centar Nizami Ganjavi (NGIC) s ciljem podrške multilateralizmu i vrijednostima mira, ljudskih prava, dostojanstva, jednakosti, pravde i solidarnosti kao konstante koje podupiru rad UN-a više od 75 godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon