KGK O ŠTRAJKU PROSVJETARA

Tekst: I. C. / Panopticum

Foto: S. H.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se povodom štrajka nastavnika. Navela je kako je štrajk ustavno pravo, ali kako postoji i pravo na obrazovanje. Priopćenje odaslano iz Ureda predsjednice KGK prenosimo u cijelosti:

‘Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje’, ističe Kolinda Grabar-Kitarović.

‘Hrvatskim Ustavom i međunarodnim aktima koje smo prihvatili preuzeli smo dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima. S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju’, istaknula je Grabar-Kitarović.

‘Današnje je stanje posljedica štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima’, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je pozvala strane da za stolom ‘nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana’.

‘Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore’, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon