KGK I PLENKOVIĆU PORASLE DIONICE NA EU BURZI U BRUXELLESU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Vlada RH/Ured predsjednice RH

Moguće kašnjenje i trenutno nekandidiranje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na budućim predsjedničkim izborima Republike Hrvatske moglo bi postati više razumljivo ukoliko se pokažu točnim napisi koji se se pojavili u belgijskim dnevnim novinama i portalima. Naime,  list Le Soir u najnovijem tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija navodi ime aktualne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Obrazlažući razloge razmatranja njenog imena u pravi plan stavljaju solidno diplomatsko iskustvo. Osim toga, list ističe kako je KGK bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine. Nadalje, Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Andreja Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju.

Da podsjetimo, čelnici EU-a trebali bi se na summitu u Bruxellesu dogovoriti o imenovanjima novog vodstva EU institucija. Europska pučka stranka predlaže da njezin vodeći kandidat Manfred Weber postane čelnik Komisije, dok su glavni Weberovi protukandidati potpredsjednik Komisije, Frans Timmermans i Povjerenica EK-a za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager.

Slučajno ili ne, dobije li to mjesto u EU, KGK će biti u prilici aktivno surađivati s veleposlanikom Joškom Parom čije diplomatsko imenovanje u Bruxelles nije htjela dugo vremena supotpisati, dok će je istovremeno medijski pratiti Parina životna družica s HRT-a, Jasna Paro. Bilo kako bilo, Bruxelles poput UN-a sve više postaje diplomatsko reciklažno dvorište za islužene političare.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon