“KEMIJA ZA DOBRO – KEMIJA ZA ZLO”: PREDAVANJE DR. NENADA RAOSA U MH

Tekst: D. Hrupec

Foto: ProGEO Hrvatska

U četvrtak, 21. rujna 2023. s početkom u 18 sati Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske organizira predavanje dr. sc. Nenada Raosa pod nazivom “KEMIJA ZA DOBRO – KEMIJA ZA ZLO”. Predavanje se održava u MH, Dvorana Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.

Riječ „kemija“ ima danas u javnosti loš prizvuk, jer se često zaboravlja koliko je dobra kemija čovjeku donijela – od umjetnih gnojiva i boja do plastičnih masa i lijekova. U predavanju će biti predstavljena oba aspekta kemije, i pozitivan i negativan, ilustrirana povijesnim primjerom razvoja tehnologije proizvodnje dušikovih spojeva, dušične kiseline i amonijaka. Također će se analizirati uzroci straha od kemije i kemikalija (kemofobija).

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, je doktor prirodnih znanosti iz područja kemije, znanstveni savjetnik u trajnome zvanju. Do umirovljenja je radio u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) baveći se bioanorganskom i teorijskom (računalnom) kemijom. Autor je i koautor stotinjak znanstvenih i stručnih radova iz područja teorijske kemije, povijesti znanosti, kemijske izobrazbe i komunikacijskih vještina u prezentaciji znanstvenih rezultata kako stručnoj tako i široj javnosti. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Napisao je više od dvije tisuće znanstveno-popularnih članaka, 15 znanstveno-popularnih knjiga te, u koautorstvu, dva sveučilišna udžbenika. Moglo bi se sa sigurnošću konstatirati kako je dr. sc. Nenad Raos naš najproduktivniji popularizator znanosti a bio je i autor 7 znanstveno-popularnih izložbi u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Godine 2003. dodijeljena mu je Državna godišnja nagrada za promidžbu i popularizaciju znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon