KATARINA LUKETIĆ: FAIR TRADE

Tekst: Katarina Luketić

Foto:  Pelago

Što je autor/ica u Hrvatskoj? Godine 2013. u Algoritmu sam objavila prvo izdanje svoje knjige „Balkan: od geografije do fantazije“. Nekoliko godina kasnije Algoritam je otišao u stečaj, meni kao i mnogim drugim autorima ostao je dužan prilične iznose za tantijeme od prodanih knjiga. No, kako nismo igrači reda veličine neke banke, tako su u stečajnom postupku ta dugovanja prepolovljena, pa su određene neke (posve ponižavajuće) rate isplate na deset godina, ali su ubrzo i te rate poništene. I što ćete, ljuti ste neko vrijeme, nema načina da išta napravite, firma je propala i vi se pomirite s time da nikada nećete dobiti novac od prodanih primjeraka svoje knjige. Objavite onda drugo izdanje kod drugog izdavača (u slučaju „Balkana“ izdanje Pelago iz 2020.), ono je regularno u knjižarama u prodaji i tu su stvari uredne.
No, ponižavanje ide dalje – naime, Algoritmove knjige završe na nekom skladištu, pa se onda razni nakupci u nekim dilanjima dokopaju tih knjiga, kompenziraju ili otkupe lager – i evo ih sada kako te iste knjige prodaju na Interliberu i u svojim online knjižarama. Tako se i moja knjiga u Algoritmovom izdanju iz 2013. našla na Interliberu na štandu izvjesne „Plave krave“, bez da za to ista „Krava“ ima od mene kao autorice ikakvo odobrenje, ikakav ugovor, ikakvu pravnu osnovu i da plaća ikakve autorske tantijeme. Jednostavno, oni to prodaju kao bilo koju robu, kao da je sama „Krava“ knjigu napisala.
Danas sam “Kravi”, uz prijetnju sudske tužbe, zabranila da prodaju moju knjigu, a ovo pišem da vama koji volite knjige i ne znate kako izgleda život autora ukažem na tu sivu zonu i da vas zamolim da kupujte pošteno – od izdavača koji imaju regularne ugovore i doista plaćaju tantijeme autorima!
I da, nije tu riječ samo o mojoj knjizi, nego i o drugim Algoritmovim izdanjima (poput knjiga Ive Žanića, Ranka Matasovića i dr.) – danas kad te knjige kupite na štandu „Plave krave“, „Staneka“ ili nekog drugog nakupca, znajte da nitko od nas neće dobiti ni centa od te prodaje, da nemamo potpisane ugovore s tim firmama i da one parazitiraju na tuđem radu.
Stanje s kršenjem autorskih prava književnika, publicista i drugih autora u Hrvatskoj je komatozno (u odnosu na npr. fotografe ili glazbenike koji su dobro zaštićeni i dobivaju naknade svaki put kada se njihovo djelo koristi). Dok se to ne promijeni i dok se ne izvrši kolektivni pritisak pisaca, strukovnih udruženja i zajednica knjižara – molim vas da bojkotirate mutne firme i kupujete pošteno!

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon