KARLOVAČKI LUŠČIĆ U CENTRU PAŽNJE URBANE EUROPE

Tekst: M. Š.

Foto: www.pogledaj.to

Projekt novog naselja u Karlovcu ušao je u finale dodjele nagrada Novi europski Bauhaus, kojima Europska komisija promiče ekološku i inovativnu gradnju diljem Europe. Naime, projekt urbane regeneracije bivše vojarne Luščić u Karlovcu izrađen od strane četiri mlade zagrebačke arhitektice, službeno prijavljen na engleskom jeziku kao “The Fantastic Forest Phenomenon”, bio je jedan od preko dvije tisuće prijavljenih projekata iz EU za nagradu osnovanu ove godine.

Zgrade u budućem naselju Luščić, planiranom unutar bivših vojnih baraka, bit će izgrađene u visini drveća lokalne šume i grijane iz geotermalnih izvora a ne više plinom koji zagađuje okoliš. Urbana cjelina u karlovačkom Luščiću imati će vrtić, školu, bazen, poduzetnički inkubator i istraživački centar građeni u skladu s Europskim zelenim planom.

Podsjetimo, bogato urbano naslijeđe grada Karlovca obilježeno je i prije ovog projekta višestrukim urbanim i funkcionalnim slojevima koji su stalnim preobrazbama tijekom vremena stvorili prostor pun kontradikcija i suprotnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon