KARLOVAC – POSJEKLI DRVEĆE ZA BUDUĆU AUTOPRAONICU?

Tekst: R. F.

Foto: M. V.

U subotu, 23. listopada 2021. putnici, prolaznici i stanari obližnjeg autobusnog kolodvora u Karlovcu ostali su zatečeni nesvakidašnjim prizorom uklanjanja dugogodišnjih stabala koja su ionako već oronulo betonsko zdanje polazišta i odlazaka autobusa te njegov neposredni okololiš u Karlovcu učinili još odbojnijim i zapuštenijim. Uklanjanje stabala izvedeno je u brzopoteznoj režiji gradske tvrtke “Zelenilo” u relativnoj tišini i u neobičajenom tajmingu, odnosno za vrijeme vikenda.

Je li posrijedi novi mini-ekocid ili ovo predstavlja neku novinu u budućim sadržajima karlovačkog autobusnog kolodvora u ovom trenutku teško je reći, ali prema neslužbenim izvorima, prostor minijaturnog kolodvorskog parka trebala bi zauzeti buduća auto-praonica. Ukoliko je to točno, budući prostor u neposrednoj blizini autobusne i željezničke postaje ne predstavlja ništa vrijedno spomena i inovativnog u urbanoj cjelini središta Karlovca.

Inače, karlovačka betonska grdosija autobusnog kolodvora dugi niz godina je predmet javnih rasprava karlovačkih arhitekata, građevinara i urbanista, posebno nakon gradnje autoceste kada je promet putnika i broj autobusnih linija značajno smanjen. Međutim, bez obzira na to svaki kolodvor pa tako i karlovački, predstavlja ogledalo grada u kojem je smješten, pa ga je trebalo urediti, ali je taj stilski zahvat izostao. Da je uređen s osmišljenom širom funkcijom glavnog mjesta u županiji, autobusni kolodvor u Karlovcu bio bi reprezentativan za svakog putnika namjernika ili za one koji su tek u prolazu kroz njega prema nekom drugom odredištu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon