KALINIĆ: NA KOJEM JEZIKU KOMUNICIRAJU STRANI RADNICI I ŠEFOVI BAUŠTELE U ZAGREBU?

Tekst: Panopticum

Foto: Maxportal

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za hitne situacije (UHS) Pavle Kalinić obišao je u utorak, 2. svibnja 2023. mjesto urušavanja skele sa zgrade Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu nedugo nakon nesreće. Ustvrdio je pritom kako je više puta upozoravao na ovakav scenarij te javno upitao na kojem jeziku komuniciraju vođe gradilišta i strani radnici.

“Više sam puta upozoravao da će se ovakvi scenariji događati. Sve zgrade koje su u Zagrebu trenutačno u obnovi bore se s problemom nekvalificirane radne snage. Zanima me na kojem jeziku s njima komuniciraju vođe gradilišta jer koliko sam primijetio, nitko od njih ne zna hrvatski, a bore se i s engleskim”, izjavio je Kalinić za medije te usput dodao kako je to samo dio uočenih problema.

“Ne znamo niti kakvi su nacrti za te obnove, niti od kakvih se materijala obnavlja. Za obnovu bi u kontrolu trebala ići ozbiljna građevinska inspekcija, a ne ljudi zaposleni preko veze na taj posao, već visokokvalificirani stručnjaci, a čini mi se da to nije slučaj”, zaključio je u svom britkom izdanju Pavle Kalinić.

Podsjetimo, u padu skele i dijela zgrade na Klaićevu ulicu u Zagrebu, koji se dogodio u utorak, 2. svibnja 2023. oko podneva, oštećeno je nekoliko automobila. Riječ je o zgradi  koja se obnavlja od posljedica potresa. Prema dostupnoj izjavi ravnatelja MUO Miroslava Gašparovića, urušio se rubni vijenac krovišta muzeja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon