KALINIĆ: DVODRŽAVNO RJEŠENJE JE JEDINO RJEŠENJE ZA OKONČANJE IZRAELSKO-PALESTINSKOG SUKOBA

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Diplomatska inicijativa predsjednika SAD Joa Bidena donijela je rezultate i pozitivne vijesti s poprišta Izraelsko – Palestinskog sukoba, u pojasu Gaze tijekom zadnja dva tjedna. Naime, Hamas je pustio na slobodu dvije američke zatočenice, a pregovara se o puštanju više desetaka osoba koje je također oteo Hamas.

Nadalje, kamioni s humanitarnom pomoći ulaze u Gazu preko prijelaza Rafah, što je prvi puta da humanitarna pomoć dolazi od početka sukoba. Izrael je pristao dopustiti da oko 20 kamiona koji prevoze hranu, vodu i lijekove, ali ne i gorivo, stignu u Gazu kroz južni prijelaz iz Egipta.

Povodom toga na HRT-u je gostovao Pavle Kalinić, ekspert za političke i sigurnosne odnose na Bliskom Istoku koji je naglasio u razgovoru kako smatra da je dvodržavno rješenje jedini izlaz za izraelsko-palestinski sukob.

“Činjenica je da su Amerikanci već poslali dva nosača aviona. Međutim, problem za te nosače predstavlja raketno naoružanje s kojim raspolaže Hezbollah, zato što, po američkim procjenama, oni imaju preko 150 tisuća raketa”, ističe dr. Kalinić.

Situacija je zapaljiva. SAD su bile u pravu kad su pokušale prisiliti Izrael da odustane od kopnene ofenzive, rekao je, između ostalog Kalinić.

Kalinić također napominje kako je najveći protivnik u tom dijelu svijeta Iran. “Za Iran se ne zna da li je došao na razinu da ima nuklearnu bombu. Drugo, ne smije se zanemariti ni odnos Irana i Rusije nakon što je krenula agresija Rusije na Ukrajinu. Dokle je došao njihov odnos i razina, što su sve već razmijenili i s kojom opremnom raspolažu?”.

“Hrvatska Vlada će imati stav kakav Bruxelles kaže, oni nemaju svoj stav nego čekaju telefonski poziv ili mail poruku da im se kaže što trebaju reći i oni će to reći. Prosvjedi će vjerojatno biti i ovdje, bili oni legalni ili ilegalni. Ali, to ništa bitno neće promijeniti”, kaže dr. Pavle Kalinić.

“Ključno je ono što će se dogovoriti velike sile, a prije svega mislim na SAD. I Kina je ušla u taj prostor, Rusija se ne da maknuti iz tog prostora.”

Kalinić osobno smatra da je jedino rješenje dvodržavno rješenje, ali to dvodržavno rješenje moraju jamčiti sve susjedne zemlje – Libanon, Sirija, Jordan i Egipat i sve velike sile poput SAD-a, Rusije, Kine, Indije.

“Jedino bih po strani ostavio Veliku Britaniju jer gdje god je ona posredovala u mirnom rješenju, poslije toga ste imali najmanje 1000 godina rata”, zaključuje Kalinić u razgovoru za HRT.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon