“KAKO PRATITI ZNANOST U MEDIJIMA”- PREDAVANJE TANJE RUDEŽ O KOMUNIKACIJI ZNANOSTI I NOVINARSTVA

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Školska knjiga

U utorak, 20. lipnja 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje u ciklusu Priroda uživo održati će Tanja Rudež pod nazivom “Kako pratiti znanost u medijima”.

Posljednjih godina u hrvatskim medijima sve je izraženija potreba za praćenjem tema u čijoj je osnovi znanost. Pandemija Covida-19, potresi i ubrzavanje klimatskih promjena samo su neke od tema koje su se nametnule te još jednom pokazale kako je važno imati novinare-specijaliste, u ovom slučaju znanstvene. Predavanje opisuje posao i iskustva znanstvene novinarke te ukazuje na važnost komunikacije između znanstvenika i novinara.

Tanja Rudež dugogodišnja je znanstvena novinarka Jutarnjeg lista. Diplomirala je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a znanstvenim novinarstvom se bavi od kraja  1980-ih. Autorica je tri knjige iz popularne znanosti, “Miroslav Radman: Čovjek koji je srušio genetski zid”, “Znanost jednostavno: jednostavno znanost” i “Moji znanstveni junaci” te koautorica knjiga “Nikola Tesla: istraživač, izumitelj, genij” te  “Institut Ruđer Bošković – Ljudi i događaji 1950. – 2000.”. Britansko udruženje znanstvenih pisaca (ABSW) proglasilo ju je 2015. godine najboljom europskom znanstvenom novinarkom. Godine 2016. dobila je Kavli stipendiju što je dodjeljuju Zaklada Kavli i Svjetska federacija znanstvenih novinara (WFSJ), a 2017. nagradu “Velebitska degenija” za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon