KAKO ASPEKT YOGE PREVESTI NA JEZIK ZNANOSTI – PREDAVANJE TENE REBERNJAK

Tekst: D. Hrupec

Foto: Priroda

U četvrtak,  5. svibnja 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu, znanstveno-popularizacijsko predavanje održati će Tena Rebernjak pod nazivom “Yoga objašnjena jezikom kojeg razumijemo”.

Prema yogi, kao i svemu što dolazi iz druge kulture, prirodno imamo skeptičan stav. No kad vidimo kako se yoga brzo proširila zapadnim svijetom, s iznimno pozitivnom konotacijom, imamo razloga istražiti zašto. Yoga može značiti mnogo toga, primjerice: proučavanje indologije i svetih hinduističkih spisa, pjevanje mantri, sljedbu gurua, vježbe za tijelo i vježbe disanja. Od te istočnjačke discipline slobodni smo uzeti ono što nam je najkorisnije te uklopiti to u vlastiti životni stil i kulturu. Yogijske metode u vidu vježbi, ciljanih tehnika rada s dahom i umom (meditacije) te yogijska prehrana primjer su izvrsnih savjeta i praktičnih uputa za održavanje zdravlja, redukciju stresa i poboljšanje kvalitete života. Stari je dobri moto: “zdrav duh u zdravome tijelu”. Tu nema religiozne konotacije, nema dogme ni sumnje – yoga je za svakoga. Na predavanju će se prevesti ovaj najvidljiviji aspekt yoge na jezik znanosti te ga uklopiti u naš sustav vrijednosti kako bi svojim iskustvom, razumijevanjem i praksom, uvidjeli zašto je yoga tako popularna.

Tena Rebernjak certificirana je instruktorica yoge. Yogom se počela baviti s 18 godina zahvaljujući knjizi B. K. S. Iyengara “Light on yoga”. Program obuke za učiteljicu yoge (RYT 200) završila je u školi GaiaYoga pod vodstvom Marca Bianca i Sandre Đidara Bianco 2012. godine. Daljnju edukaciju za učiteljicu yoge (RYT 500) završila je kod Petre Carmichael u yoga centru Divya 2017. godine. Nakon toga prošla je mnoge radionice i tečajeve poznatih svjetskih yogija te mnoge tečajeve tehnika bodywork. Budin nauk te Vipassana i mindfulness meditacije upoznala je s 20 godina na Sri Lanki. Od tada pohađa mnoga meditacijska povlačenja u potpunoj tišini. Njezin primarni interes je zdravlje, mentalno i tjelesno, kako ga održavati te kako ga uspostaviti ako je izgubljeno. Njen pristup podučavanju yoge je terapeutski, što znači da nudi vježbe i metode koje ciljano pomažu pri rješavanju nekog problema. A pristup vođenju meditacije je jednostavan: meditacija je trening za bistrinu uma i mentalno zdravlje kojega trebamo primijeniti u svakodnevnom životu.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon