KAD REDOVNICE FOTOGRAFIRAJU

Tekst: D. Sremiš

Foto: Ružica Dodig / Nikon

Oubičajeno je postalo vidjeti redovnicu za volanom osobnog ili kombi vozila ali nije baš uobičajeno da u ruci drži profesionalni foto aparat. Međutim, da tome nije tako dokaz je svjetski poznata kompanija Nikon, specijalizirana za područje optike, koja je izabrala za fotografiju mjeseca ožujka 2019. fotografiju redovnice Ružice Dodig iz Dubrovnika. Riječ je o fotografiji koja prikazuje poznate dubrovačke zidine.

EMOCIJE IZAZVANE JUGOM

Kako navode dubrovački mediji, sestra Ružica Dodig, koja djeluje kao odgojiteljica u Učeničkom domu “Paola Di Rosa” u Dubrovniku, prvi put se prijavila na Nikonov natječaj. Povodom dobivanja nagrade izjavila je kako je nastala ova fotografija i navela kako je naprosto uživala u snažnom i čudesnom jugu u Dubrovniku i zabilježila ga objektivom svog foto-aparata. Njeni prvi koraci u fotografiji vezani su uz Nikonovu opremu, a ostala je počašćena što je Nikon odabrao njenu fotografiju za fotografiju mjeseca. Sve u svemu, ovim prepoznavanjem i uočavanjem stila te fotografskog senzibiliteta od strane kompanije Nikon samo je dodatno naglašeno kako je uloga sestre Dodig za dubrovačku kulturu, obrazovanje i odgoj mladih iznimno važna.

POHAĐALA AKADEMIJU U ITALIJI

Redovnica Ružica Dodig članica je reda Službenice Milosrđa. Red je u Italiji utemeljila sveta Marija Krucifiksa, a prva zajednica utemeljena u Hrvatskoj je u Dubrovniku. Pohađala je Akademiju umjetnosti u Italiji, na odjelu za nove tehnologije u umjetnosti te grafički dizajn.

Naime, sestre su joj predložile studij koji će je ne samo naučiti korisnim tehnološkim alatima nego i uvesti u audio-vizualnu kulturu okrenutu vrijednostima. Kako navodi, tri godine na akademiji  uglavnom su joj bile posvećene projektima vezanim uz obradu videomaterijala, fotografija, 3D modeliranje, koncipiranje video-igara i izradu web stranica, dok su druge dvije bile vezane uz grafički dizajn.

Budući da vodi medijsku sekciju u domu, sestra Dodig mlade uči kritički promišljati i gledati filmove, spotove i sve ostalo što mediji nude, kako bi znali razlikovati dobru od loše priče.

VIŠE SNIMA NEGO FOTOGRAFIRA

U učeničkom domu u Dubrovniku, u sekciji koju vodi nalazi se oko desetak djevojaka. Sestra Dodig povodom toga izjavljuje kako više snimaju nego što fotografiraju, te kroz snimateljske kadrove uče fotografiju, a cilj okupljanja nije toliko fotografiranje i snimanje, koliko odgoj za dobru vizualnu kulturu. Kao odgajateljica i redovnica u domu svoju ulogu prvenstveno vidi u kreativnom i duhovnom odgoju,  budući su za ozbiljnije bavljenje filmom potrebna veća sredstva, vrijeme i fokusiranost na struku.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon