KABRIOLETI SIGURNIJI OD KUPEA

Tekst: Panopticum

Foto: ADAC

Brojni ekskluzivni proizvođači osobnih automobila poput Saab-a, Audija, BMW-a, Ferrarija i Lamborghinija nerijetko rade kabrio verzije njihovih automobila. Tako se često na cestama mogu vidjeti njihovi modeli ali ljubitelji brzine uvijek osporavaju njihove performanse zbog mase vozila i ne toliko čvrste šasije.

Međutim, nova studija američkog instituta za sigurnost u prometu je pokazala da su takve kabrio verzije zapravo znatno sigurnije od njihovih originalnih izvedenica. Naime, autor studije Eric Teoh objašnjava da kabrioleti fizički nisu sigurniji, ali da se statistički u njima događalo čak šest posto manje prometnih nesreća. Institut NHTSA je koristio podatke američke policije koji su se sakupljali od 2014. do 2018. godine, a analizirani su samo kupe i kabriolet automobili do pet godina starosti. Istraživianjem se otkrilo da je u prometnim nezgodama čak 11 posto manje preminulih u kabrioletima, nego u kupeovskim verzijama istih automobila. Eric Teoh taj fenomen objašnjava kako vlasnici kabrioleta vjerojatno nemaju želju za brzom vožnjom, kao što to imaju vlasnici kupeovskih verzija. Osim toga, kabriolete se viđa na cestama samo kad je vani sunčano i toplo vrijeme, dok su kupe vozila u cestovnom prometu u svim vremenskim uvjetima.

Zanimljivo je da zbog manjih prodajnih brojki kabrioleti zapravo ne polažu tolike sigurnosne testove, kao što je to slučaj s ostalim automobilima, ali svejedno su poprilično sigurni. Naime, gotovo svaki novi kabriolet je opremljen ili klasičnim sigurnosnim roll-barom ili onim koji se katapultira iz karoserije vozila u slučaju prometne nesreće. Tako se putnicima uvijek jamči sigurnost, a na njima je da se vežu sigurnosnim pojasevima. Dakle, ako ste bili skeptični oko kupovine kabrioleta, ovo je svakako odlična vijest koji bi vam mogla dati samopouzdanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon