JURETIĆ I NAKIĆ NA UNGASS U NEW YORKU

UN_Bernardica Juretic

Tekst: Panopricum

Foto: www.un.org

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i ministar zdravlja Dario Nakić sudjelovali su na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o svjetskom problemu droga (UNGASS) koja se održavala od 19. do 21. travnja 2016. u New Yorku. Tema UNGASS-a je rasprava o rezultatima i izazovima u dosadašnjoj provedbi Političke deklaracije o globalnoj politici droga i Akcijskog plana o međunarodnoj suradnji prema integriranoj i uravnoteženoj strategiji u suzbijanju svjetskog problema droga, uključujući ocjenu postignuća u provedbi UN međunarodnih konvencija i ostalih instrumenata u suzbijanju problematike droga.

Na posebnoj sjednici sudjeluju visoki dužnosnici članica UN-a među kojima i nekoliko predsjednika država i vlada te značajan broj ministara i čelnika UN-a i drugih međunarodnih agencija i organizacija zaduženih za ovu problematiku.
Plenarni dio otvorili su predsjednik Opće skupštine i glavni tajnik UN-a, predsjednik UN Komisije za opojne droge, izvršni direktor UN Ureda za droge i kriminal, predsjednik Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika i generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije. Istaknuta je potreba za provedbom učinkovite i uravnotežene globalne politike droga, koja integrira mjere iz područja zdravlja, zaštite ljudskih prava, rješavanja socijalnih pitanja, ali i pravosuđa i sigurnosti.

Paralelno s plenarnim dijelom odvijala se i rasprava na interaktivnim okruglim stolovima na teme povezane s različitim aspektima smanjenja ponude i potražnje  droga, kao i niz popratnih događaja na kojima se predstavljaju aktualna postignuća i projekti pojedinih zemalja članica.

Ministar Nakić je, kao voditelj hrvatskog izaslanstva, na plenarnom dijelu posebne sjednice Opće skupštine održao govor u kojem je naglasio potrebu provedbe politike o drogama koja odgovara novim trendovima i temelji se na javnozdravstvenom pristupu. Hrvatska se zalaže za razvoj integrativne, koherentne, multidisciplinarne i znanstveno utemeljene politike koja povezuje zdravstvene, socijalne  i kaznenopravne intervencije. Ministar je pozdravio konstruktivni dijalog među državama članicama koji predstavlja jamstvo, unatoč nacionalnim i regionalnim razlikama, za kreiranje učinkovitih mjera za zajedničko djelovanje na globalnu problematiku droga.

Rasprava na UNGASS-u 2016. predstavlja podlogu za donošenje dokumenta sa operativnim preporukama kao odraz zajedničkog zalaganja i obveze zemalja članica za učinkovito rješavanje i suzbijanje svjetskog problema droga.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon