ASTEROIDI – OBMANA ILI REALNA OPASNOST IZ SVEMIRA?

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Priroda

U četvrtak 10. siječnja 2019. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5 u Zagrebu održati će se znanstveno – popularizacijsko predavanje pod nazivom “Asteroidi – obmana ili realna opasnost iz svemira?”. Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. Predavanje o asteroidima će održati Stefan Cikota.

Blještavim sagorijevanjem i snažnom detonacijom nepoznatog 20-metarskog asteroida nad ruskim gradom Čeljabinskom, 15. veljače 2013. godine, ponovno su potaknute rasprave o opasnostima malih tijela iz našeg svemirskog susjedstva, učestalosti njihovih udara i mogućnostima obrane. Dimenzije ovakvih objekata na granici su vidljivosti teleskopa svemirskih straža, a do sada je otkriven tek 1 posto objekata promjera do 20 m. Koliko su asteroidi zaista opasni, kako se otkrivaju i prate, kolika je učestalost njihovih udara u Zemlju i druge objekte Sunčevog sustava, te postoje li opravdani razlozi za strah od asteroida kao potencijalne prijetnje iz svemira – samo su neka od pitanja na koja će u predavanju biti dan odgovor.

Stefan Cikota, mag. phys., asistent na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i doktorand astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, astronomijom se bavi od rane mladosti. Njegova ekspertiza su mala tijela Sunčeva sustava. Kao student sudjelovao je u radu Španjolske zvjezdarnice La Sagra, te je otkrivač i suotkrivač preko 3300 malih tijela Sunčeva sustava. U Hrvatskoj javnosti poznat je kao otkrivač asteroida (187700) Zagreb. Trenutno se bavi fizičkim karakteristikama transneptunskih objekata. Od početka 2017. godine član je međunarodne kolaboracije MAGIC. Osim akademskih interesa zanima ga i aerosvemirska industrija. Kao član nacionalne referentne skupine za svemir pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zalaže se za pozicioniranje Hrvatske u Europskoj svemirskoj politici te uspostavljanje hrvatskog aerosvemirskog sektora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon