JE LI VJERODOSTOJAN POTPIS NA IZJAVI BANDIĆEVOG PLAGIJATORA?

Tekst: G. L.

Foto: N. N.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nego što je u četvrtak, 26. siječnja 2023. uskočio u fluorescentno radno odijelo djelatnika Čistoće potpisao je Izjavu kojom je dao pisanu potvrdu predstavnicima gradske tvrke na njihove uvjete koji su rezultirali višednevnim prekidom rada jedne od podružnica zagrebačkog Holdinga. Iako je istog dana u večernjem dnevniku Nove Tv demantirao glasine o pravnoj snazi svog potpisa na Izjavu predanu radnicima Čistoće budući je na nekoliko nivoa u strukturama grada Zagreba postavljeno pitanje vjerodostojnosti tog dokumenta, ostaje za vidjeti da li brzopotezni dokument Izjave s potpisom gradonačelnika Tomaševića ima pravni učinak ili ne.

Inače, hrvatska javnost je njegov današnji potez kupovine socijalnog mira u metropoli ocijenila izrazito populističkim, kakvih su se građani Zagreba nagledali posljednjih dvadesetak i više godina. Kako mnogi zaključuju, na taj način Tomislav Tomašević je od aktivista napravio prvi korak prema narodnom političaru iz balkanskog okruženja.

Iako njegovi današnji plagijatorski potez mnoge podsjeća na urođenu socijalnu inteligenciju viđenu kod Milana Bandića, Tomaševiću taj dar politike s ljudskim likom u velikoj mjeri nedostaje, jer da je ima, današnji dan u kojem je kupio vrijeme svoje agonijom  i neuspjehom načete politike u Zagrebu, fotografije iz garaže Čistoće bile bi začinjene kadrovima s nezaobilaznim odojkom ili janjetinom za sve članove malobrojne kamionske ekipe s kojom je čistio zagrebačke pločnike.

Nadalje, u neuobičajenoj Izjavi koja je potpisana od strane gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića piše da je štrajk nezakonit. Međutim, štrajk radnika Čistoće nije bio nezakonit! Odvijao se u prostorima poslodavca a ne na javnoj površini i za to, primjerice, nije trebala suglasnost MUP-a. Štrajk je po zakonu legitimno i neotuđivo pravo nezadovoljnih zaposlenika. Proglašavanje štrajka nezakonitim je nelegitimni pritisak na štrajkaše. Štrajk radnika Čistoće bio je posljedica nelegitimnih postupaka poslodavca.

Dvije su opcije koje poslodavcu stoje na raspolaganju: uvođenje radne obveze ili otkaz svim štrajkašima. I prvo i drugo je pravno klimavo. Sjetimo se, zaboravili smo na štrajk medicinskog osoblja kada se također prijetilo uvođenjem radne obveze. Na Ustavnom sudu to nije prošlo. Dakle, kako siješ – tako žanješ. Tomaševićevi kamaradi u “možebitnoj stranci” misle da može i drukčije. Naravno da može – svi metle u ruke i primite se posla! Neka biračko tijelo vidi za koga su glasali.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon