JE LI UGROŽENA JEDNA OD NAJLJEPŠIH PLAŽA JADRANA?

Tekst: M. Šamanić

Foto: TZ DO

Sakarun, jedna od najljepših plaža Jadrana svoju je reputaciju stekla bijelinom pijeska i tirkiznom bojom mora, a okružena je borovom šumom koja ljeti pruža nužnu hladovinu. Duga je oko 800 metara, a na 200 metara od obale dubina mora je svega 3 metra, što znači da je prostor za kupanje iznimno velik i plitak, te pogodan i za manju djecu. Do plaže Sakarun je organiziran prijevoz iz obliže Božave i to turističkim vlakićem koji polazi svakih dva sata kao i brojnim brodicama iz Zadra, Sukošana, Bibinja ili Biograda. Osim Božave, u blizini plaže su još mjesta Veli rat, Verunić i Soline.

Međutim, Sakarun je posljednjih godina izložen velikom broju izletnika među kojima ima nesavjesnih gostiju koji svojim odnosom spram okoliša gomilaju velike količine otpada, među kojim ima najviše a plastike. Protiv neodgovornog ponašanja turista-pojedinaca pri odlaganju otpada uključuje se sve više ljudi u lokalnoj zajednici a posljednjih godina u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Like budući im je uveden novi program u školskoj nastavi – tehničar zaštite prirode ili “rendžer.

Plastični otpad nije specifičnost samo plaže Sakarun. Nažalost, plastika u Jadranskom moru samo je jedan mali dio od uočenih globalnih problema što dokazuju i akcije čišćenja plaža duž cijelog Jadrana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon