JE LI SUDSKI VJEŠTAK VJEŠTAČIO ILI PRAO NOVAC ZA POJEDINE DJELATNIKE DORH-A?

Tekst: Panopticum

Foto: HINA

Prema dostupnim medijskim napisima, protiv osumnjičenih Mladena Bajića, bivšeg Glavnog državnog odvjetnika, zatim protiv Sani Ljubičić, zamjenice Glavnog državnog odvjetnika i sudskog vještaka Vladimira Krkleca, Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je na sjednici održanoj 4. rujna 2020. rješenje o provođenju kaznenog postupka u predmetu HPB Bankomat. Kazneni postupak protiv gore navedenih djelatnika i suradnika DORH-a provest će se na Županijskom sudu u Rijeci.

U obrazloženju rješenja Vrhovni sud RH  navodi  da tužitelj prijedlog temelji na činjenici da se na Županijskom sudu u Zagrebu već deset godina vodi predmet HPB Bankomat, u kojem je tužitelj jedan od optuženika, a osumnjičeni djelatnici DORH-a involvirani su u taj proces na strani USKOK-a.

Djela za koja privatni tužitelj predlaže provođenje istrage su počinjena tijekom svih faza postupka u kaznenom predmetu HPB Bankomat pa će, kao svjedoke, biti potrebno saslušati suce Jasnu Galešić, Dušanku Zastavniković i Mirka Klinžića. Kao dodatni argument  za prenošenje nadležnosti iz Zagreba u Rijeku navedena je činjenica da je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu bio predsjednik Optužnog vijeća u tom postupku.

Kaznena prijava protiv djelatnika DORH-a i vještaka podnesena je zbog sumnje u nezakonito plaćanje sudskog vještaka za izradu nalaza i mišljenja u predmetu „HPB Bankomat“ i to po višestruko većim cijenama od propisanih čime je državni proračun oštećen u najmanjem iznosu od 250.000 kuna te time stečena protupravna imovinska korist vještaka Vladimira Krkleca u iznosu od 250.000  kuna.

Slučajno ili ne, Sani Ljubičić, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, inače ključna osoba u slučaju Agrokor, i sama je predmet kaznenog postupka zbog sumnje u ozbiljnan kriminal u DORH-u, i to: zlouporabe položaja i ovlasti, lažnog prijavljivanja, ovjeravanja neistintog sadržaja, krivotvorenja službene isprave i dugih kaznenih djela protiv službene dužnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon