JE LI SEBASTIAN KURZ KARTOM ISLAMA STIGMATIZIRAO MUSLIMANE U AUSTRIJI?

Tekst: B. D.

Foto: Local

Opće je poznato ne samo u Austriji već i šire da konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovito kritizira “politički islam”. Čini se da je slijedom toga austrijska vlada u četvrtak, 27. svibnja 2021. na internetu objavila interaktivnu “kartu islama”,  koja svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao možebitnu opasnost. Karta je plod suradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tijela koje je 2020. godine osnovala koalicija konzervativaca i zelenih. Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze s inozemstvom.

Objavljena interaktivna karta je uznemirila muslimane u Austriji koji upozoravaju da je riječ o “stigmatizaciji” zbog koje se osjećaju nesigurno te da su izloženi velikom sigurnosnom riziku. Naime, nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu koji se dogodio u studenom 2020. godine, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji za 33 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon