JE LI PREDBOŽIĆNA OPOMENA EU POLJSKOJ UVOD U MOGUĆE SANKCIJE?

Tekst: Panopticum

Foto: EUC/Observer

Bruxelles je zbog tzv. “birokratskog centralizma” ponovo pod kritikom Poljske jer je pokrenuo novi predbožićni postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost prava EU nad nacionalnim. Naime, premijer Poljske Mateusz Morawiecki naglasio je da se ne slaže s odlukom Europske komisije koja je pokrenula novi postupak protiv Varšave te da takvoj praksi “treba stati na kraj”.

Podsjetimo, Europska komisija (EK) pokrenula je u srijedu, 22. prosinca 2021. postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim. Poljska ima dva mjeseca za odgovor na opomenu. Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. srpnja i 7. listopada 2021. godine ustvrdio da neke odredbe ugovora EU-a nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat europskog prava. Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju provodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU-a već je donio neke odluke protiv Poljske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon