JE LI POREZNA TAJNA PLODNO TLO ZA KORUPCIJU?

Tekst: I. L./Panopticum

Foto: Znet

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Porezna uprava Republike Hrvatske je u utorak, 8. prosinca 2020. objavila da je otpisala 2,9 milijardi kuna poreznog duga zbog zastare. Da podsjetimo, u prosjeku svake godine Porezna uprava otpiše u prosjeku 1,5 milijardi kuna. Istovremeno se premijer RH hvali da je jedva unutar državnog proračuna pronašao 2,1 milijarde kuna za paket pomoći zbog posljedica korone. Jednostavnom računicom se može izračunati da Porezna uprava nije otpisala 2,9 milijardi kuna ostalo bi još dodatno raspoloživih 800 milijuna kuna za pomoć malim i srednjim poduzetnicima te nezaposlenima i socijalno ugroženima uslijed pandemje virusa Covid-19.

Zasad niti jedna politčka stranka nije potegnula pitanje pročešljavanja poreznih dugova koja bi jasno pokazala tko je kome, koliko i po kojem kriteriju otpisivao dugove. Nažalost, na ovaj način stječe se dojam da Porezna uprava pod velom porezne tajne postaje moguće izvorište korupcije u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon