JE LI MINISTAR KOJI BI GRADIO DIMNJAKE ISHITRENO IZAŠAO S PROCJENOM ŠTETE?

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Pokrivši se podatkom stručnjaka Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su komunicirali s europskim kolegama i iznijeli procjenu štete građani Zagreba i šira javnost dobili su prvu procjenu štete potresa koji je pogodio metropolu Hrvatske 22. ožujka 2020. Oni su, naime, napravili pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, a procjenjuju da je šteta od potresa u Zagrebu i okolici oko 42 milijarde kuna, izjavio je u srijedu, 22. travnja 2020. putem državnog medijskog servisa Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH.
Ministar je pritom iznio informacije što i kako se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata, te kada će biti usvojen zakon kojim će se sve to urediti, a koji treba biti donesen u žurnom postupku. Dodao je da će se stanovi početi graditi odmah bez građevinske dozvole koju će stanari dobiti u roku od dvije godine. To će se, navodno, ugraditi u zakon koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Nadalje, ministar je rekao da će se novac tražiti od Europske komisije, Svjetske banke, te da će se održati donatorska konferencija, ali i da će se dio troškova stanari morati izdvojiti iz pričuva. Ocijenio je da najhitnije treba riješiti dimnjake, toplu vodu i grijanje da se ljudi mogu vratiti u svoje domove, a onda će se ići u sanaciju škola, bolnica i ostalih objekata. Dodao je da se intenzivno radi na raščišćavanju potencijalnih opasnosti u centru grada Zagreba kako bi mogao krenuti tramvajski promet, te da očekuje da će to biti brzo gotovo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon