JAVNA TRIBINA O POMORSKOM DOBRU U ORGANIZACIJI DRUŠTVA ARHITEKATA ZAGREBA

Tekst: DAZ/Panopticum

Foto: HRT/Nel Pavletic/Pixsell

Povodom usvajanja Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, urbanistička sekcija Društva arhitekata Zagreba (DAZ) u četvrtak, 9. veljače 2023. s početkom u 19 sati organizira javnu tribinu kroz koju će problematizirati kontroverzni sadržaj novog Butkovićevog zakona.

Uz predugo razdoblje trajanja koncesija, ograničenje opće uporabe, otvaranje dodatnog prostora za gradnju i nasipavanje, uvođenje založnog prava i nedostatak jasnog sustava nadzora, nacrtu se zamjera nekoherentnost pa i kontradiktornost u nekim odredbama. Naime, novi zakon bi mogao imati ozbiljni utjecaj na stvarno stanje u prostoru i načine korištenja istog, stoga pitanje pomorskog dobra i upravljanja istim zahtjeva da mu se posvetiti posebna pažnja.

Podsjetimo, prema definiciji, pomorsko dobro kao opće dobro je “res communes omnium” koje pripada svim ljudima te je u tom smislu neotuđivo i ne može biti objekt stjecanja prava vlasništva ni drugih stvarnih prava.

Na tribini će sudjelovati doktorica ekonomije i magistra urbane sociologije Saša Poljanec-Borić te bugarski ekolog i stručnjak za održivi razvoj Borislav Sandov.

Sandov će govoriti o potencijalnim posljedicama štetnog načina upravljanja pomorskim dobrom po ljude i okoliš, a potom će biti otvorena diskusija o bugarskom iskustvu te nacionalnim i europskim regulativama vezanim za pitanja pomorskog dobra. Iz svoje stručne ekonomske perspektive, dr. sc. Poljanec-Borić – kao nezavisna stručnjakinja i zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU – tumačit će sporne članke zakona i upitnost njegovog pro-koncesijskog narativa.

Borislav Sandov istaknuti je bugarski ekolog i stručnjak za održivi razvoj i ublažavanje klimatskih promjena. Po struci je geograf sa specijalizacijom u području klimatskih promjena i upravljanja vodama. Posljednjih petnaest godina sudjeluje i organizira kampanje za zaštitu okoliša u vodećim nevladinim organizacijama. Intenzivno se bavi pitanjima obale Crnog mora, a vjerojatno najpoznatija kampanja te vrste ona je za zaštitu lokaliteta Irakli koja je nakon europskih i nacionalnih presuda rezultirala zaustavljanjem izgradnje obale. Suosnivač je bugarske stranke Zeleni pokret s kojom je ušao u vladu te obnašao funkciju ministra ekologije i voda u zadnjem sazivu 2021. godine.

Dr. sc. Saša Poljanec-Borić diplomirala je filozofiju i francuski jezik i književnost, magistrirala iz područja urbane sociologije i doktorirala iz područja ekonomije. Znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju; autorica tri knjige i preko sedamdeset stručnih i znanstvenih radova; zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU. Specijalizirala se za sociologiju i ekonomiku turizma, sociologiju prostora, strateški marketing destinacija, ekonomsku sociologiju malih i srednjih poduzeća te teme lokalnog institucionalnog razvoja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon