JAPAN PONOVO POKRENUO KOMERCIJALNI IZLOV KITOVA

Tekst: M. Š.

Foto: AFP

Kako su već krajem 2018. godine svjetski mediji najavili da Japan izlazi iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC), od 1. srpnja 2019. u Japanu nakon 30 godina ponovno je dopušten komercijalni izlov kitova. No, međutim, iako je Japan ovih dana službeno izašao iz Međunarodne komisije za kitolov, japanske ribarske flote nisu nikada prestale loviti kitove, jedino što se to odvijalo u znanstvene svrhe. Prema navodima  japanske Agencije za ribolov.njihovi brodovi kitolovci ove godine imaju dozvolu za ulov 227 kitova.

Inače, mnogi Japanci smatraju da je lov kitova sastavni dio japanske kulture prehrane. Osim toga, i predstavnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana, Shigeto Hase na svečanosti održanoj u sjevernome lučkom gradiću Kushiru prije isplovljavanja brodica izjavio je kako se nada da će nastavak kitolova zajamčiti da se jedna kultura i način života prenesu na sljedeće generacije.Tim povodom oglasili su se i međunarodni aktivisti za zaštitu životinja koji zaključuju da neće doći uskoro do potražnje za jelima od kitova, već će se to dogoditi u dogledno vrijeme.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon