IZVJEŠTAJ PUČKE PRAVOBRANITELJICE ZA 2018. GODINU

Tekst: D. S.

Foto: www.ombudsman.hr

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jednoglasno je 22. veljače 2020. u prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu, u kojemu se kao najveći izazovi navode rasna i nacionalna diskriminacija, porast stope rizika od siromaštva, nepovjerenje u institucije i nastavak problema iseljavanja.

Sustavni problemi s kojima se Hrvatska suočila u zaštiti ljudskih prava u 2018. mahom su isti kao i prethodnih godina, istaknula je pravobraniteljica Lora Vidović, posebno izdvojivši tešku socijalnu situaciju starijih građana, nejednaku dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga.

Prema izvješću, stopa rizika od siromaštva iznosi 28,6 posto kod građana starijih od 65 godina, a ako je riječ o samcima ta se stopa penje na 50 posto.Ured Pučke pravobraniteljice u 2018. postupao je u više od 5000 predmeta i zaprimio 3849 pritužbi građana. Zaprimljeno je 317 novih pritužbi za diskriminaciju, najviše na području rada i zapošljavanja.

U izvještaju se naglašava i zabrinutost zbog porasta govora mržnje u društvu, problem neujednačene sudske prakse, nedostupnost besplatne pravne pomoći i uskraćivanje podataka o policijskom postupanju na granici prema migrantima. Novost u odnosu na prethodna razdoblja je porast pritužbi građana na nedostupnost zdravstvene zaštite i duge liste čekanja, a ponovno je detektiran porast iseljavanja zbog loše klime u društvu i nepovjerenja u institucije.

Cjelovito izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu dostupno je na službenim stranicama www.ombudsman.hr.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon