IZVJEŠĆE UNICEF O DJECI

Tekst: M. Š.

Foto: UNICEF

Povodom obilježavanja 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta UNICEF je u ponedjeljak, 18. studenog 2019. objavio izvješće u kojem se generalno konstatira da djeca širom svijeta žive sve dulje i zdravije ali su suočena s novim prijetnjama, poput promjene klime. Naime, pored kontinuiranih izazova na području zdravlja, prehrane i obrazovanja, djeca se danas moraju boriti i s novim prijetnjama, poput promjene klime, zlostavljanja na Internetu i kibernetičkog vršnjačkog nasilja.

U svom izvješću UNICEF nadalje dodaje da danas više djece ide u osnovnu školu kao i da su dječja prava u mnogim zemljama pretočena u zakone. Pritom UNICEF priznaje da napredak djece nije ravnomjeran po zemljama svijeta pa tako mlađima od pet godina iz najsiromašnijih obitelji u zemljama u razvoju prijeti dvostruko veća opasnost umiranja od uzroka koji su mogli biti prevenirani nego onim bogatijima. Primjerice, samo polovina siromašne djece u supsaharskoj Africi cijepljena je protiv ospica a nekoj djeci danas prijeti veća opasnost ranog ulaska u brak nego što je bio slučaj 1989. godine, utvrdili su u UNICEF-u. Među najvećim postignućima u proteklih 30 godina u UNICEF-u ističu pad stope mortaliteta djece mlađe od pet godina za 60 posto.

Da podsjetimo, Glavna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Konvenciju o pravima djeteta 20. studenog 1989. godine. Konvenciju je u međuvremenu potpisalo 196 država a Hrvatska ju je prihvatila 1991. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon