IZRAELSKI PREMIJER BJEŽI OD SUDSKOG PROCESA I OPTUŽBI ZA KORUPCIJU

Tekst: D. S./JP

Foto: Haaretz

Benjamin Netanyahu, Izraelski premijer, službeno je zatražio poništenje odluke da se u nedjelju, 24. svibnja 2020. pojavi na otvaranju sudskog procesa koji je protiv njega pokrenut zbog optužbi za korupciju, iako ministarstvo pravosuđa inzistira na njegovoj nazočnosti. Predviđeno za sredinu ožujka 2020., suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno, no ublažavanje mjera izolacije iako u Izraelu ima još oko 10 tisuća oboljelih od korone, omogućilo je otvaranje škola i sudova pa tako i početak sudskog procesa protiv premijera.

Netanyahu bi u nedjelju mogao postati prvi šef vlade u povijesti Izraela koji će se tijekom svog mandata pojaviti na sudu zbog optužbi za kaznena djela. Njegovi odvjetnici su sudu u Jeruzalemu podnijeli zahtjev da se premijer Izraela poštedi obveze da bude nazočan na otvaranju sudskog procesa. Oni,  naime, smatraju da je obrazloženje ministarstva pravosuđa da je njegova nazočnost “važna zbog povjerenja javnosti” neutemeljeno te da služi interesima medijske kampanje kako bi se premijera pokazalo na optuženičkoj klupi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon